Borosta

2010.10.20. 08:29

Hőszigetelési praktikák - Ha átfúj a hideg a házon

Alufólia a radiátor mögé, szilikonos tömítés a ablak réseibe – utánajártunk a legegyszerűbb és legjobban bevált hőszigetelési házi praktikáknak.

Szabados Judit

Mielőtt nagy hévvel belevetnénk magunkat a barkácsolásba, érdemes pár egyszerű alapszabályra is figyelmet fordítani. Ha fűtési rendszerünk szabályozható, akkor a megfelelő hőmérséklet beállításával is energiát takaríthatunk meg. Arra az időre, mikor a család nem tartózkodik a lakásban, állítsuk lejjebb a hőmérsékletet. Ügyeljünk rá, hogy a különbség ne legyen 5-8 foknál nagyobb, mert ebben az esetben már előfordulhat az, hogy a helyiség újbóli felfűtése többe kerül, mint a folyamatos szinten tartása. Ha csak pár órára hagyjuk üresen a lakást, nem érdemes nagy mértékben visszavenni a fűtést, mert a hőingadozás miatt nem fogunk energiát megtakarítani.

A további spórolás jegyében pedig jöhet a barkácsolás: készítsünk szilikonos tömítést házilag, ezt alkalmazhatjuk az ajtók, ablakok kisebb-nagyobb réseinél.  Az ablakokat télen érdemes redőnnyel, kívül spalettával vagy nagy függönnyel eltakarni, így tovább javítható a lakás hőszigetelése.  A bejárati ajtót is érdemes függönnyel leválasztani, hiszen  amikor kinyitjuk, sok meleg levegő áramlik ki a lakásból.  A szőnyegek javítják a hőérzetet, remek hőtartók, ahol lehet, borítsuk textíliával a padlót, ha szükséges, a falakra is rakhatunk kisebb darabokat.

A fűtőtesteknél alkalmazzunk hőtükröt: a radiátorok mögé tegyünk hővisszaverő fóliát a falra, így a fal nem tud annyi hőt elnyelni, valamint a meleg jobban sugárzódik a lakás felé. A radiátorokat ne takarjuk le, ne helyezzünk eléjük nagy tárgyakat, amik akadályozzák a megfelelő hőcserét.

Fontos tudni azonban, hogy a legkedvezőbb hatást profi hőszigeteléssel érhetjük el. Az elsődleges és legfontosabb a homlokzati hőszigetelés. A jól kivitelezett külső szigeteléssel akár negyven százalékos fűtési költség is megtakarítható. Erre viszont sokszor nincs mód – például panellakások esetében – ilyenkor érdemes belső hőszigetelő paneleket alkalmazni.

Fektessünk hangsúlyt a tető és a pince szigetelésére is, de azt se felejtsük el, hogy a nyílászárók korszerűbbre cserélésével is akár húsz százalékot spórolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!