Borosta

2011.01.20. 17:12

Irsai Olivér - zamatos, gyümölcsös kísérő halételekhez is

Ezúttal a borismertető sorozatunkban egy ízletes, zamatos fajtát ajánlunk a figyelmükbe.

Silye Sándor

Az Irsai Olivért, ahogy Kupi László, a Szent Benedictus Borlovagrend alkancellárja mondta, zamata, muskotályossága, gyümölcsössége miatt női borként is tisztelik. Persze ettől függetlenül kedveli és készíti is. Az Irsai gazdag múltra tekint vissza, 1930-ban született, Kocsis Pál nemesítésének köszönhetően. A csabagyöngye és a pozsonyi fehér fajta voltak az új bor szülei.  A legenda szerint a nevét meg onnan kapta, hogy Kocsis Pál megkérdezte egy 4-5 éves gyerek nevét, és a srácot történetesen Irsai Olivérnek hívták... Nagyobb mennyiségben a pannonhalma-sokoróaljai, a balatonboglári, mátraaljai, ászár-neszmélyi borvidéken termelik.
 - Korai érésű fajta az Irsai, szeptember első felében már szüretelhető. Az érlelés során, amikor leengedjük a törkölyről, 16 Celsius-fok alatt kell tartani, mert ekkor jönnek ki a finom zamatai.  Ehhez a fajtához  könnyebb fehér húsokat és halakat javaslok. Előételként húsos palacsintát, mert a két sajátos ízvilág jól kiegészíti egymást. Főételként készítsenek roston sült csirkemellet, de a kijevi csirkemellet nem ajánlom, mert a citromos vaj és az Irsai zamata  összeveszne -  mondta az alkancellár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!