Borosta

2011.05.07. 17:30

Lócsi István szerencsés, a hobbija egyben a munkája is

Lócsi István 27 éves, hétéves kora óta sportol. Szerencséje van, mert a munkája a hobbija is. Testépítéssel foglalkozik, edzéseket tart, valamint tanácsot is szívesen ad azoknak, akik hozzá fordulnak segítségért.

Bajdó Bettina

- Általános iskolában nyolc éven keresztül szertornáztam - mondja Lócsi István, majd a Savaria szakközép-iskolában négy éven át fociztam. A Széchenyi István Egyetemen tanultam, s az iskola alatt már testépítéssel foglalkoztam, erő- és állóképesség fejlesztésre helyeztem a hangsúlyt. Két és fél éve tartok Hot iron edzéseket egy szombathelyi fitneszteremben. -  

A Hot iron egyedülálló súlyzórudas, csoportos, szakképzett edző által irányított edzésmódszer a gyors, ugyanakkor tartós edzés eredmények eléréséhez. A megyében először Lócsi István és társa honosították meg ezt a fajta edzésmódszert. 

- A Hot iron edzés több szintből áll - folytatja az edző. - 8-12 hét után a terhelés emelésével már nem elég trükközni, ekkor gyakorlatsorokat váltunk, más gyakorlatokat kezdünk el végezni, és itt jön majd a képbe a Hot iron 2, az edzés második szintje. A Hot  iron 1-es edzés után ide lép tovább az edzőjével együtt a csoport. Újabb 8-12 hét múlva ezt követi a Hot iron advanced, majd a Hot iron cross. Mindegyik program 8-12 hetes. A cross befejeztével nincs vége a világnak. Ez a profi szint, azonban mire ide eljut az ember, lényegesen megemelkedett a fizikai teljesítőképessége. Mostanában érdekel  a Kettle & Cross edzés is, magamat is edzem a kettlebellel - folytatja Lócsi István. 

Ez egy olyan edzésmódszer, mely ritkaságba megy. Előnye, hogy változatos, sokoldalú, kiegyensúlyozott, intenzív, rövid, személyre szabható, s kevés eszközzel szinte bárhol, szabadban, csoportosan végezhető. Intenzív és magas erőfeszítést igényel, emiatt hat az izomtömegre, erőre és mindenféle anyagcserére.
Lócsi István azt vallja, hogy neki mindene a sport, az életét el sem tudná képzelni enélkül.

- Úgy vélem, hogy a sport nemcsak állóképesség javítására, hanem feszültséglevezetésre is kiváló - emeli ki az edző. - Csak úgy lehet teljes az ember, ha testileg, lelkileg és szellemileg is odafigyel magára. Hétéves korom óta sosem hagytam abba a sportot, s szerencsém van, mert a hobbiból munka lett. Nem vagyok képzett edző, az iskolában is mást tanultam. Közlekedésmérnök és közgazdász a végzettségem. Az autóiparban dolgozom biztonsági mérnökként. Ha végzek a munkával, akkor a szombathelyi fitneszteremben folytatom a napot, hot iron edzéseket tartok. Általában este kilenckor végzek a napi teendőkkel. A sporton kívül van még egy hobbim, műszaki beállítottságú vagyok, s szeretek otthon szerelgetni. Építettem magamnak egy konditermet, így, amikor nem az edzőteremben dolgozom, akkor otthon is tudok edzeni. -

- István szerint csoportban hatékonyabban lehet testet formálni, mivel ilyenkor a társak egymást hajtják, viszi őket a lendület. Az edzés arról szól, hogy önmagunkkal versenyzünk, nem pedig az edzőtársainkkal - hangsúlyozza Lócsi István. - Először is magunkat kell legyőznünk. Az a szép benne, hogy mindig ki tudjuk tolni saját határainkat, s átlépve önmagunkon tovább is tudunk fejlődni. Ezt pedig nemcsak a sportban, hanem a hétköznapokban is tudjuk hasznosítani. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!