2011.03.28. 05:38
Parázson grillezve
Nem tartozik mindenki kedvencei közé a zöldség, pedig számtalan étel elengedhetetlen vagy fontos alapanyaga, legyen szó levesekről, egytálételről, salátáról vagy köretről.
Ahhoz, hogy táplálkozásunkban a megfelelő hangsúllyal fogyasszunk zöldségeket, szükségünk van jó minőségű zöldségekre, valamint egyszerű zöldséges receptekre és felhasználási tippekre. S nem utolsó sorban, ha el akarjuk bűvölni szívünk választottját, akkor lepjük meg estére egy könnyű vacsorával. Nem kell konyhaművésznek lenni ahhoz, hogy összedobjunk valami egyszerű ételt.
A zöldségek és a gyümölcsök nagyon fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, napi öt adag fogyasztása javasolt. Míg a gyümölcsöt szívesen és jellemzően nyersen fogyasztjuk, a zöldségek inkább más formában kerülnek asztalunkra: párolva, főzve, sütve, grillezve. Persze salátába, szendvicsekbe, vagy mártogatóssal nyersen is gyakran fogyasztjuk a zöldségeket.
A grillezett zöldségekkel biztosan nem fogunk mellé. Szinte minden zöldséget lehet grillezni, de különösen alkalmas a cukkini, padlizsán, paradicsom, kaliforniai paprika, spanyol paprika, chili, fokhagyma, vöröshagyma, édeskömény, gomba, batáta és spárga, amelyek nem igényelnek se macerás pácolást, se sok időt a grillen. Továbbá nagyon finom a kukorica, krumpli, karalábé, kelbimbó, pasztinák, zellergumó, sárgarépa ezeket azonban érdemes félig vízben megfőzni, és utána a grillsütőre tenni.
A grillezett zöldségcsíkokat is egyszerű elkészíteni: a zöldségeket vágjuk fel vékony csíkokra vagy szeletekre, például a cukkinit, padlizsánt hosszában körülbelül egy centiméteres csíkokra, a paradicsomokat, paprikákat, édeskömény gumót félbe. Ezt követően egy ecsettel kenjük meg vékonyan olívaolajjal vagy a páccal. Parázson vagy alacsony lángon grillezzük körülbelül öt percig, vagy addig, amíg grillcsíkok keletkeznek. Vigyázzunk, hogy ne legyenek kormosak. A padlizsánt grillezés előtt érdemes olajos pácban 10 percig állni hagyni.