Borosta

2010.12.09. 06:42

Pataky Attila várja az ünnepet

Budapest - A népszerű énekest néhány hete szívinfarktus gyanújával vitték kórházba, életét azonnali műtéttel mentették meg. A jövőre 60 esztendős művész érzi, kicsit többet kell pihennie, amire jó alkalmat biztosítanak a közelgő ünnepek.

Horog László

- Szerintem jól vagyok - mondja nevetve, amikor a hangulata, egészségi állapota felől érdeklődöm. Azonnal hozzáteszi, nehéz időszakon van túl, majd viccelődve megjegyzi: Életem során átestem már nehéz dolgokon, gyerekkorban a rubeolán, most közel voltam az infarktushoz. A barátaimnak mondtam is: hatvanhoz közeledve, az én rohanó életstílusommal tulajdonképpen illik is átesni egy infarktuson.

Ha harmincévesen ér utol, mérges lennék, most úgy gondolom, ennek már itt volt ideje... Szerencsém volt, hogy időben elcsíptük, a háziorvosom felkészültségének, valamint a gyors műtéti be-avatkozásnak köszönhetem az életemet. Nem kaptam levegőt, nyomást éreztem a szívem tájékán, aztán jobb lett, megint rosszabb, átrohantam a körzeti orvosomhoz, aki rendelkezik mobil EKG-berendezéssel. Megvizsgált, látta, hogy nagy a baj, közölte, ha öt órán belül nem vagyok a műtőben, meghalhatok.

Szívkoszorúér-elzáródás volt, amit kitisztítottak, valamint betettek egy kis eszközt, ami megakadályozza, hogy a meszes koszorúér újra problémát okozzon. Nem túl hosszú, félórás műtét volt, mégis megviselt. A műtőasztalon béke, nyugalom szállt meg. Végig ébren voltam, különösebb fájdalmat nem éreztem, az viszont nem esett jól, hogy turkáltak a szívemben. Hirtelen jóban lettem a halállal, arra gondoltam, ha kell, megyek. De szerencsére még nem kellett mennem. Jól vagyok, most már bőven van levegőm, s végre oda is jut vér, ahova eddig nem.

A beavatkozást végző orvos azt mondta, a zenész általános egészségi állapota, a testének, a szívének többi része egy negyvenéves, egészséges ember állapotát idézi, tehát aggodalomra nincs oka. Az operáció után három nappal már itthon voltam, villámgyorsan lezajlott minden, az égiek segítségével túléltem. A kórházból való hazatérés után kicsit regenerálódtam, aztán elkezdtem edzeni, biciklizni, futni, készülök a decemberi koncertre.

Az Edda 30 éves, december 19-én hatalmas bulival ünnepeljük, gyakorolunk veszettül. Újabb lehetőséget kaptam az élettől, amivel élni próbálok, nem visszaélni. Nem meditálok a múlton, élem az életemet, a jelenben létezem, megpróbálok boldog lenni. Az ember élete egyszerűen működik: a dolgok egy része megtörténik, ezeket nem tudja befolyásolni, a másik részét viszont igen, ezek rajta múlnak. Én megpróbálok arra figyelni, ami rajtam múlik. Mindig magas hőfokon égtem, húszéves korom óta úgy élek, hogy pörgök.

Ez nem fog változni a folytatásban sem, ám az ünnepek alatt visszaveszek a tempóból. Az utóbbi időszak elég sűrű volt. A válásom megviselt, érzéketlen fatuskó az, aki azt mondja, könnyen elbúcsúzik a társától. Én a nejemmel, Beával tizennyolc évet töltöttem együtt. A válás szükséges lépés volt, akkor úgy éreztem, ezt kell cselekednem. A fiam, a hétéves Acsa érdekében azóta is kommunikálunk, de csak szolidan.

Azt mondja, néha elgondolkodik azon, nem biztos, hogy jó döntést hozott, ám visszaút már nincs, túl sok a seb, a sérülés mindkét oldalon. Barátnőjével, Orsival másfél éve él boldog párkapcsolatban, bár a bulvárlapok írogatnak összeköltözésről, Pataky szerint erről szó sincs. Vele a fia és az édesanyja él, illetve ők ketten a hét egy részét nála tölik, budajenői otthonában. Pataky Miskolcon nőtt fel, majd az Edda elsöprő sikerei nyomán a zenekar többi tagjával együtt váltott, s költözött a fővárosba. Az énekes nővére is a fővárosban él, 87 éves anyukája néhány napot nála tölt, néhányat Attilánál.

A kisfia kapcsán is hasonlóképpen zajlik a hét, hétfőn, kedden és szerdán Budajenőn tölti napjait, ilyenkor édesapja viszi iskolába és megy érte, majd visszatér Beához. Igyekszem minél több időt eltölteni Acsával, aki remek viszonyban van a bátyjával, aki 36 éves. Nagyobbik fiam - már unokával, Lilikével is megajándékozott  nagy szeretettel viseltetik az öccse iránt. Gergő énekel, remek hangja van, hihetetlen színpadi jelenléte van már most, majd maga eldönti, hogy ezt szeretné-e életcéljának, én nem fogom fellökdösni a színpadra.

- Katolikus család vagyunk, adventkor gyertyát gyújtunk, az ehhez kapcsolódó liturgiát betartjuk. Hívő vagyok, de nem bigottan vallásos.  A karácsonyt várom, ilyenkor együtt van a család, békességben, szeretetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!