Borosta

2011.07.27. 17:23

Thai-box: küzdősport a javából

A felsőtestre mért erős térdrúgásba még a bordák is beleremegnek, de a következő pillanatban már újra lendül a láb és óriási erővel csapódik a combba. Az ellenfélnek ideje sem marad védekezni, a földre rogy...

Benedek Bálint

Ilyen kemény csatákban küzd hetente többször is Sopár Szabolcs, a Kanizsa Küzdősport SE versenyzője.

– Igen, a thai-box tényleg nem a puhányok sportja – kezdte a 21 éves Szabolcs. – Az edzéseken sem „maszatolunk”, csak a teljes erőből bevitt ütésekből és rúgásokból lehet megtanulni a küzdősport lényegét. Mert a fájdalom – ahogy mi mondjuk – nem vész el, csak átalakul.

A fiatalember korán, általános iskolásként először a kevésbé veszélyes triatlonnal kezdte sportolói karrierjét. Nem sokkal később csatlakozott az NB I-es bajnokságban szereplő legendás Ants baseball együtteséhez, ahol minden poszton kipróbálta a tudását. Ez utóbbi sportág mellett több mint egy éve látogatja a Dukai Tamás és Salamon László edzők vezette Kanizsa Küzdősport SE edzéseit.


– Középiskolásként gyakran keveredtem különféle zűrökbe, amik nemegyszer verekedésbe torkolltak – mesélte Sopár Szabolcs. – Ezek a harcok egyérteműen a túlélésről szóltak, tényleg a lét volt a tét. Legyen elég annyi, hogy huszonegy éves koromra már megjártam a poklok poklát, de a szüleim, különösen édesapám támogatására mindig számíthattam. A fater biztatott, s ezzel erőt adott. Ha ő nincs, elképzelhető, hogy soha nem keveredek ki a gödör aljából...

Miután „lerázta” magáról a rossz társaságot, új barátaival megalapították a Muerte Cara nevű metal bandát, melyben gitárosként már csak a húrok tépésével foglalkozott.

A Zsigmondy SZKI-ban olajfúró technikusnak tanuló Szabolcs élete igazi fordulatot akkor vett, amikor több mint egy évvel ezelőtt bekopogtatott Salamon Lászlóékhoz. Az edző szerint „Sopi”– ahogy ő hívja – a heti három edzést becsülettel végighajtja.

– Ha nincs edzés, akkor a kondícióm fejlesztésére koncentrálok. Először otthonról kifutok a Csónakázó-tóhoz, ott megkerülöm a vizet, aztán indulok vissza – tette hozzá. – Ezután rövid pihenőt tartok, majd felülésekkel és fekvőtámaszokkal folytatom. E tréningeket a versenyek előtt még intenzívebben nyomom, hisz mindig a győzelem a cél, mert inspirál és önbizalmat ad.

A kimerítőnek tűnő edzésmunka tényleg eredményesnek bizonyult, hiszen a Harkányban megtartott országos Thai-box és MMA Gálán a 87 kg-os súlycsoportban szereplő  Sopár Szabolcs egyhangú pontozással győzte le a keszthelyi Tóth Pétert. A megyei rangadón a kanizsai thai-boxos végig az irányítása alatt tartotta a küzdelmet. S miután ugyanazon a ponton többször is teljes erőből combon rúgta ellenfelét, a győzelmet is megszerezte. Elárulta: a sikerhez egyébként nem annyira indulat, mint inkább taktika, hideg fej kell.

– Nem lehet dühből harcolni, mert egy technikásabb vetélytárs könnyedén „kivégzést” rendezhet a küzdőtéren – így Szabolcs. – A robbanékonyság viszont kifizetődő, attól nagyon meglepődnek a partnerek.  


A burmai király tetszését is elnyerte
A thai-boksz, eredeti nevén Muay Thai, thaiföldi harcművészeti módszer. Egy legenda például megemlíti a Nai Khanom Tom nevű harcost, akit a burmaiak elfogtak és sokáig fogságban tartottak. Aztán a burmai király harci játékokat szervezett, melyen ez a thai fogoly is részt vett. A harcban 10 burmai harcost győzött le. Ezzel elnyerte a király tetszését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!