Borosta

2011.04.09. 06:01

Több tízezer darabos kártyanaptár-gyűjtemény

Számomra ez csak hobbi, és vannak a szenvedélyes gyűjtők, de én nem tartozom közéjük, szerénykedik Nyul László, aki gyerekkora óta gyarapítja kártyanaptár- kollekcióját. Ma már több tízezer darabot tudhat magáénak.

Arany Gábor

- Barna alapon sárga csibe, az Állami Biztosító adta ki, az volt az első kártyanaptáram, most is megvan - tér a kezdetekre az 56 éves egerszegi férfi. - Falun nőttem fel, Kustányban éltünk, általános iskolás koromban a nővéremmel fogtunk bele a gyűjtésbe. A naptárak többsége most is odahaza, nála található. Rengeteg cipősdobozt megtöltöttünk már azóta - mondja Nyul László.

Az egerszegi középiskolát kollégistaként járta ki, s azokban az években még nagyon népszerű szenvedély volt a fiatalok körében a kártyanaptárazás. Adták-vették, csereberélték, különféle játékokhoz is felhasználták. Kisebb volt ugyan a kínálat belőlük, de nem is árasztották el a mindennapokat lépten-nyomon a hirdetések, mint most. Márpedig a kártyanaptár alapvetően reklámcélokat szolgál.

 

- Anyagbeszerzőként dolgozom, így a munkám miatt sokfelé megfordulok, és mindenhol megkérdezem, van-e kártyanaptáruk. Emiatt ma már néha fura figurának néznek - mosolyodik el. -Kevesen gyűjtenek már, de szerencsére segítenek a barátok, ismerősök is. Persze ennek is megvan a szezonja, ami általában októbertől kezdődik, és márciusig tart. Úgy látom, nemcsak egyre kevesebben foglalkoznak kártyanaptárral, de mintha kevesebbet is adnának ki belőlük. Régebben szinte minden vállalat adott ki ilyet. Egy-egy cég néha 8-10 féle kártyanaptárral is hirdette magát. Sorozatok készültek a tevékenységük, termékeik bemutatására. Sokféle megoldással lehet találkozni, de ahogy korábban, most is nagyon gyakori, hogy csinos hölgy kelleti magát az előlapon, mert ez mindig divat. Azt tartják, nővel bármit el lehet adni. A naptárformák viszont változatosabbak lettek. A klasszikus méret mellett megjelentek az összehajthatók, a bankkártya nagyságúak, s kaptam pajzs alakút is. Általában magyar kiadások kerülnek hozzám, de a környező országokból is tudok mutatni néhányat - meséli.

 

Több példány nyomdász ismerőseitől érkezik a gyűjteménybe, mert mindig gondolnak Nyul Lászlóra, félretegyenek a friss kiadásokból. Néhányat maga is gyártatott, szokott ilyesmit ajándékba adni, úgy látja, meglepetést, örömet okoz vele. Egyiken még a családi kedvenc, a 11 éves spániel, Saci kutya is megjelent.

 

- Ma már szinte bármilyen kártyanaptár elkészíthető, de az igazi érték, amihez cserével jutottam - árulja el. - Egyébként nincs kedvenc témaköröm, mindenevő vagyok e téren. A gyűjteményemben húsz-huszonötezer féle naptár lehet, ami körülbelül 30 ezer példányt jelent. A többlet jó cserealapnak, meg sajnálnék akár egy darabot is kidobni. Korábban azt hittem, ha abbahagyom a sportot, akkor lesz időm rendszerezni a kollekciót. Hosszú ideig ugyanis fociztam, aztán játékvezető voltam, de két éve azt is abbahagytam, mégse tudok többet foglalkozni a naptárakkal. Azzal áltatom magamat, ha nyugdíjba megyek, majd nekilátok. Egyszer talán sikerül - mosolyodik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!