Bulivan

2010.02.11. 19:17

Indul a medvevadászat - Kezdődik a Berlini Filmfesztivál

Berlin - Csaknem 400 film szerepel az idén 60 éves berlini nemzetközi filmfesztivál programjában, a Berlinale fődíjáért, az Arany Medvéért a világ minden tájáról összesen 20 film versenyez. A HungariCom három magyar alkotást mutat be Berlinben.

MTI

Az Arany Medve mellett több kategóriában osztanak különdíjat, azaz Ezüst Medvét, és pontosan tizenegy napig tart a csütörtök este kezdődő híres berlini "medvevadászat". A Berlin szimbólumának számító medvét mintázó díjakat immár hagyományosan egy charlottenburgi cég készítette el. Az összesen tíz darab, egyenként 4 kilogrammos medveszobor már csak arra vár, hogy talapzatába begravírozzák a győztes nevét.

Ezüst Medvével díjazzák egyébként a többi között a legjobb rendezőt, a legjobb férfi és női főszereplőt, Ezüst Medve jár rendszerint a kiemelkedő művészi teljesítményért, és Ezüst Medve a nemzetközi zsűri különdíja is.

A Berlinalén a játékfilmek mellett versenyeznek egymással a rövid-, a dokumentum- és a gyermekfilmek, valamint egyéb különleges alkotások, találkoznak a fiatal rendezők, a forgatókönyvírók és általánosságban a filmkészítők, az úgynevezett Shooting Stars programban pedig bemutatkoznak a legtehetségesebbnek tartott fiatal színészek.

A berlini fesztivál Cannes és Velence mellett a világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléje. A szervezők szerint az évente eladott több mint 200 ezer belépőjeggyel a legnagyobb közönséget tudhatja magáénak a seregszemlék sorában.

Az első filmfesztivált 1951-ben rendezték, akkor még Nyugat-Berlinben, a Titania Palota moziban amerikai támogatással, és azt kezdetben a nyugati film egyfajta kultúrpolitikai kirakatának szánták a keleti tömb felé. Kevesen tudják, hogy a nyugat-berlini indulás után egy héttel Kelet-Berlin is előállt a népi demokratikus filmek fesztiváljával, az esemény azonban nem sokkal később eltűnt a süllyesztőben.

A fesztiválon a politikai enyhüléssel párhuzamosan 1974-ben mutattak be először szovjet filmet, s egy évvel később debütált az első keletnémet alkotás. 1979-ben a versenyen kívül bemutatott amerikai háborús filmdráma, a Szarvasvadász elleni tiltakozásul a Szovjetunió visszavonta benevezett filmjeit és Románia kivételével ugyanezt tette a többi akkori kommunista ország is. 1991-ben - a német újraegyesülés után - rendezték az első immár "összberlini" Berlinalét.

A politika amúgy mindig rányomta bélyegét a fesztiválra, rendezők annak idején például filmjeikkel tiltakoztak a vietnámi háború ellen. 1970-ben - egyetlen egyszer a Berlinale történetében - még félbe is szakították a fesztivált, amikor a német Michael Verhoeven O.K. című filmjében olyan brutalitással ábrázolta az amerikaiak vietnámi kegyetlenkedéseit, hogy a nemzetközi zsűri - amelynek élén történetesen az amerikai George Stevens rendező állt - tiltakozásul visszalépett. Az egyik fesztiválon Richard Gere, Dustin Hoffman és George Clooney pedig együtt tiltakozott az iraki háború ellen. Ugyancsak egyszer fordult elő, mégpedig 1976-ban, hogy a rendőrség pornográfia gyanúja miatt egy japán filmet nem engedett bemutatni.

A 60 éves fesztivál emlékezetes magyar vonatkozása, hogy 1975-ben - a kelet-európai térségből elsőként - a legjobb rendezőnek járó fesztivál-fődíjat, az Arany Medvét Örökbefogadás című filmjéért Mészáros Márta kapta. A világhírű magyar filmrendező 2007-ben "ismételt", s életműve elismeréseként ugyancsak az egyik fő díjban, a Berlinale Kamera-díjában részesült.

Az első fesztiválok sztárjai között volt egyebek között olyan hírességek voltak, mint Cary Grant, Romy Schneider, Sophia Loren, Gary Cooper és Jean Gabin. A Berlinale hat évtizedes krónikája szerint a filmvilág szinte valamennyi "nagyágyúja" járt a korábbi fesztiválokon, az egyetlen örök hiányzó csupán Marylin Monroe.

A fesztivál igazgatója 2001 óta Dieter Kosslick, aki nemcsak általános ismertséggel, hanem hasonló megbecsüléssel is rendelkezik a nemzetközi filmvilágban.

Tavaly - minden előzetes várakozásra rácáfolva - perui-spanyol koprodukciós film nyerte a berlini nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A nemzetközi zsűri a perui rendező, Claudia Llosa, The Milk of Sorrow című filmjét részesítette a legnagyobb elismerésben.

A szakértők talán ezért is idén a 20 versenyfilm közül épp ezért nem mernek jósolni a befutóra.

Vezér Éva a magyar részvételről

Nagy öröm, hogy a 41. Magyar Filmszemle győztesét, Hajdu Szabolcs legújabb játékfilmjét, a Bibliothéque Pascalt meghívták a Berlinaléra - nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. A HungariCom három magyar alkotást mutat be Berlinben.

A magyar filmet a csütörtökön kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál Fórum szekciójában mutatják be és a meghívás mindenképp elismerésnek számít - tette hozzá.

Vezér Éva elmondta, hogy a fiatal filmes tehetségeket bemutató és a magyar filmesek számára egyre népszerűbb Talent Campus szekciónak ezúttal három magyar résztvevője lesz, mégpedig Nagypál Orsolya és Zomborácz Virág filmrendezők, valamint Vízkelety Márton operatőr. A meghívásos alapon működő koprodukciós vásáron pedig Szász János filmterve szerepel.

A legtehetségesebb európai fiatal színészek számára bemutatkozási lehetőséget nyújtó Shooting Stars programnak - amelyben korábban sok fiatal magyar színész is nagy sikerrel debütált - ezúttal nincs magyar résztvevője. Magyar vonatkozása azonban mégis van, ugyanis a program gazdája a 31 országot tömörítő European Film Promotion (EFP) szervezet, amelynek elnökévé a tavalyi cannes-i fesztiválon két évre Vezér Évát választották.

A magyar részvétel szempontjából kiemelkedő jelentősége van a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum által rendezendő programsorozatnak, a Cinema Totalnak, amelyet az intézet a fesztivállal párhuzamosan tart. A szakmai programsorozat - és egyben Berlin - vendége lesz a többi között Jancsó Miklós és a filmszemle-fődíjas Hajdu Szabolcs is.

Vezér Éva elmondta azt is, hogy a fesztivállal párhuzamosan zajló filmvásáron ezúttal is üzemel a magyar stand, amelyen a Magyar Filmunió és HungariCom cég a magyar filmeket igyekszik eladni, népszerűsíteni.

A HungariCom Almási Réka Team Building, Sas Tamás Szélcsend és Orosz Dénes Poligamy című filmjét mutatja be a nemzetközi közönségnek Berlinben - közölte a cég nevében Kálomista Zsuzsanna az MTI-vel.

Összegzése szerint a Berlinale kísérőrendezvényeként szervezett European Film Marketen, ahol a filmkészítők léphetnek a nagyérdemű elé, a HungariCom a Magyar Filmunióval közös standon további 44 filmet képvisel, köztük olyan alkotásokat, mint Goda Krisztina Kaméleon, Pálfy György Nem vagyok a barátod, Fonyó Gergely Made in Hungária, Herendi Gábor Valami Amerika 1.-2., Goda Krisztina Szabadság Szerelem! és Makk Károly Így, ahogy vagytok című filmjei.

A HungariCom Kft. a fenti alkotásokat nemcsak a filmvásárló közönség számára népszerűsíti, hanem a filmek nemzetközi fesztiváloztatását is végzi.

A 60. születésnapját ünneplő berlini nemzetközi filmfesztivál csütörtök este veszi kezdetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!