Bulivan

2011.03.22. 10:16

A Twisted Sister a Pannónián

Hivatalosan is megerősítették, hogy a nyolcvanas évek kiválósága, a glam-metal történetének egyik legnépszerűbb zenekara, az amerikai Twisted Sister is fellép az idei Pannónia Fesztiválon.

Gyuricza Ferenc

A várpalotai Cseri-parkerdei öt napos fesztivál ezzel eddigi története legnagyobb sikerét könyvelheti el, hiszen fennállása ötödik évében a nemzetközi fesztiválok vérkeringésbe kapcsolódik be. A Twisted Sister ugyanis évek óta Európa legnagyobb szabású fesztiváljain ad koncertet. Idei turnéja során például a világ egyik legjobbjának tartott angliai Download, a Sonispehere sorozatának spanyolországi állomásán, valamint a heavy metal orgiának számító csehországi Masters Of Rock keretében lesznek láthatóak. Magyarországon a rendelkezésre álló információk szerint június 9-én lépnek színpadra Várpalotán, márpedig mindez azt jelenti, hogy a dinamikusan fejlődő, ám eddig csak magyar közreműködőkkel dolgozó Pannónia Fesztivál látja őket vendégül.

A Twisted Sister nemcsak a rockzene kedvelői körében ismert, hiszen a We’re Not Gonna Take It című daluk az 1984-es esztendő egyik legnagyobb slágere volt. Az együttes nemcsak zenéjével, de öltözetével is felhívta magára a figyelmet, a tagok színes ruhákban jártak, sminket viseltek, az extravagáns frontembert, Dee Snider-t pedig hatalmas szőke hajzuhataga révén azonnal fel lehetett ismerni. Ezzel tulajdonképpen a glam-korszak egyik előfutárának, illetve legnagyobb alakjának tekinthető a Twisted Sister.

 

 

Az együttes története közel négy évtizedes múltra tekint vissza. A zenekart 1972-ben alapította a gitáros Jay Jay French, de az első nagylemez megjelenésére még tíz évet kellett várni. Erre az időre azonban nemcsak egy stabil felállással rendelkeztek - Jay Jay French mellé 1975-ben csatlakozott a szintén gitáros Eddie Ojeda, egy évvel később az énekes Dee Snider, 1978-ban pedig a basszusgitáros Mark Mendoza, egyedül a dobos A.J. Pero belépésére kellett 1982-ig várni -, hanem hatalmas rajongótáborral is. A bemutatkozó album, az Under The Blade ennek köszönhetően azonnal rájuk irányította a figyelmet, amit az 1983-as You Can1T Stop Rock’n’Roll sikere még tovább növelt. A második album címadó szerzeménye a Twisted Sister máig egyik legsikeresebb dala, s az adott év legkedveltebb felvételei közé számított. 1984-ben azonban a Stay Hungry című koronggal még ezt is megfejelték, a nagylemezből több, mint hárommillió példány kelt el. A lemezen a már említett We’re Not Gonna Take It mellett olyan dalok sorakoztak, mint az I Wanna Rock, a Burn In Hell, vagy a The Price. Az együttes sikerében óriási szerepet játszott az amerikai Music Television tévécsatorna, amely folyamatosan sugározta klipjeiket.


A Stay Hungry után még egy sikeres albumuk készült, a Come Out And Play, majd a kor szellemének megfelelően a dallamosabb irányba fordultak. Az ironikus című Love Is For Suckers azonban kevésbé jött be a régi rajongóknak, s a csapat egysége is megbomlott. Előbb A.J. Pero távozott, majd maga a zenekar is feloszlott. A kilencvenes évek végén aztán újra összeálltak, eleinte nosztalgiakoncerteket adva, majd koncert- és válogatásalbumok sorozatos megjelenésével jelezték, hogy jelen vannak a rockzenei életben. Új albumot csak 2006-ban készítettek, az A Twisted Christmas című kiadványon ismert karácsonyi dalokat dolgoztak fel sajátos stílusban. Közben folyamatosan turnéznak, az utóbbi években olyan európai fesztiválokon voltak láthatóak, mint a németországi Bang Your Head (az elmúlt hat év során itt háromszor is felléptek főzenekarként), a Sweden Rock, a franciaországi Hellfest, az olaszországi Gods Of Metal, vagy a legjelentősebb európai heavy metal rendezvényként számon tartott szintén németországi Wacken Open Air. A sor idén tovább folytatódik, közte nagy valószínűséggel a várpalotai Pannónia Fesztivállal.




További zenei hírekért klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!