Bulivan

2011.09.23. 10:13

Filmsztár lett a mozgássérült delfinből

Clearwater - Winter, a fiatal palackorrú delfin egy rákcsapdában sérült meg annyira, hogy amputálni kellett a farokuszonyát. Megható történetét a hét végén mutatják be az észak-amerikai mozik.

MTI

Filmsztár lett Winterből, a "mozgássérült" palackorrú delfinből: a viszontagságait bemutató háromdimenziós Delfines kaland című családi filmet a hét végén mutatják be az észak-amerikai mozik.

A kis delfin nem is érkezhetett volna alkalmasabb időben a clearwateri tengerészeti akváriumba. A nehéz gazdasági helyzetbe került non-profit intézmény 2005 végén már épp arra készült, hogy bezárja kapuit a közönség előtt, amikor megérkezett a delfinborjú, amely egy rákcsapdában annyira megsérült, hogy amputálni kellett a farokuszonyát. A delfinlány életben maradt, de meg kellett tanulnia előbb a csonkkal, majd később egy kifejezetten a számára tervezett forradalmian új farokprotézissel úszni.

Winter kitartásának megható története fellelkesítette a médiát. Az akvárium látogatottsága négyszeresére nőtt, Winterrel kapcsolatos könyvek, játékok és egyéb merchandise-termékek árasztották el a piacot. Csak idő kérdése volt, mikor készül játékfilm a megrázó, és sokak számára reményt adó igaz történetből.

A karizmatikus delfin önmagát játssza a tapasztalt állatfilmes, Charles Martin Smith (Szájkosaras kosaras) rendezésében készült produkcióban. A családi mozi fő szerepeit Harry Connick jr., Morgan Freeman, Ashley Judd és Kris Kristofferson alakítja. A film fő szála Winter igaz történetét követi, de a cselekményben fontos szerephez jut a bajba jutott delfinborjút megtaláló 11 éves kisfiú (Nathan Gamble) is, aki ugyancsak nehezen birkózik meg egy súlyos traumával: azzal, hogy apja elhagyta.

"Bámulatos, hogy milyen hatással van Winter az emberekre. Azt hittük, mi segítettünk neki, közben ő hússzor annyit tett értünk" - utalt Dan Strzemka, a delfin protézisét megtervező team egyik tagja arra, hogy a végtagjukat vesztett gyermekek mekkora erőt merítenek a delfinborjú példájából, amikor ellátogatnak az akváriumba.

A Delfines kalandot október 20-tól játsszák a magyar mozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!