Bulivan

2013.07.23. 15:56

Tilos a pancsolás az óvodákban

Közegészségügyi kockázatot jelentenek az áruházakban vásárolható, felfújható vagy keményfalú medencék az óvodákban.

Balla Emőke

Erről az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatott. A nyári melegben ezekben a medencékben óvodai használata során könnyen alakulhatnak ki fertőzések.

Használatukat kizárólag otthoni, családi alkalmazásra engedélyezik, műszaki kialakításuk miatt közcélú felhasználásra alkalmatlanok.

Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert az óvodások életkoruknál fogva, sokkal érzékenyek a fertőzésekre, mint a felnőttek – közli az ÁNTSZ.

Ha a közegészségügyi felügyelők ilyen esettel találkoznak, felhívják a figyelmet a veszélyekre, az intézmény vezetőjét, illetve az óvónőket figyelmeztetik.

Emma és Annamária a Csillag úti óvodában. A hőségben ezután marad az ivás és a zuhany (Fotó: Penovác Károly)

Ráczné Németh Csilla, az Ajka Városi Óvoda vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az intézmény épületeit nem érinti a szigorítás. Ugyanis a tanuszoda a szabályoknak megfelelően működik, vízforgató berendezéssel rendelkezik, tehát nem esik a tiltás alá. Udvari mobil felfújható, vagy merev falú bébi pancsoló pedig egyik épület udvarán sincs, olyat nem használnak.

A veszprémi Csillag Úti Körzeti Óvodában az intézmény 1986-os átadása óta kedvelt volt nyaranta a két nagyméretű medence. Minden alkalommal megfelelően fertőtlenítették, de tudják, hogy mostantól már nem használhatják azokat. Ezentúl zuhanyozzák a gyerekeket, az udvaron két zuhanyozó van, vizet folyamatosan ihatnak a kicsik, tájékoztatott Arnhoffer Mihályné, a Csillag Úti Körzeti Óvoda intézményvezetője. A kánikulában a gyerekeket csak reggel viszik udvarra, a legnagyobb forróságban a csoportszobákban tartózkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!