Bulivan

2017.08.03. 09:22

Új időknek új dalai szóltak

Mi egy szentendrei szórakozóhely vagyunk, a szentendreiek valahogy 10–20 éve Taliándörögdre járnak a Művészetek völgyén belül, öt éve pedig már hivatalos völgyhelyszín vagyunk.

Leitner Vera

Az utóbbi időkben a programot is egyre inkább sikerült gazdagítanunk – mondta el büszkén Kabai Viktor, a Taliándörögdön található Elevenkert udvar gazdája, akivel újításokról, frissülő völgyvérkeringésről és a Cseh Tamás Programról is beszélgettünk.

A program által támogatott Pálinka Republik is fellépett az új befogadó helyszínen, az Elevenkertben
Fotó: Pesthy Márton

– A koncepciónk elsősorban az, hogy évről évre magyar nyelven éneklő zenekarokat szeretnénk meghívni, az ismertebb, már népszerűbb fellépők mellett az alternatívnak nevezett, underground formációk képviselőit is. Az idei évben is minden nap volt komolyabb húzónevünk, de figyeltünk rá, hogy a feltörekvő új csapatoknak is tudjunk helyet biztosítani – meséli Kabai Viktor, aki udvargazdaként nemcsak a fellépőkkel és a vendégekkel, de a környezettel is jó kapcsolatot ápol, s alaposan ismeri a völgyet.

 

– A taliándörögdiekkel jó az együttműködés, a helyiekkel és az önkormányzattal egyaránt jó a kapcsolatunk. Ez az évek során szépen kialakult. Az idei évben pedig külön örültem, mivel úgy vettem észre, hogy a tizennyolc–húsz éves korosztály újra idetalált a Művészetek völgyébe. Van egy törzsgárda, aki itt nőtt fel, talán kettő is, és most ismét megjelent egy új generáció. Úgy vélem, frissülésről beszélhetünk, ami örömteli.

Kabai Viktor
Fotó: Nagy Lajos

Az Elevenkert gazdája nemcsak a völgyben tapasztalható változásokról, de saját háza táján történt újításokról is beszámolt.

– Idén mindennap Cseh Tamás Program (CSTP) által támogatott fellépők is érkeztek hozzánk, akik illettek az Elevenkert profiljába, illetve, akiket korábban is hívtunk, ezért örültünk neki, hogy náluk léptek fel.

Facsády Orsolya, a Cseh Tamás Program programirodájának koordinátora elmondta, az Elevenkertben tematikus napokra bontva épült a program, így egy-egy nap stílusához illeszkedve próbáltak zenekarokat párosítani a kert műsorához.

Facsády Orsolya
Fotó: Nagy Lajos

– Idén huszonhét indulózenekar nyerte el a CSTP támogatását, zenekaronként kétmillió forintot, azonban emellett még egy fontos támogatást, fesztiválokon való fellépési lehetőséget is biztosít a program számukra, összesen tíz hazai fesztiválon. Ezek egyik helyszíne volt idén a Művészetek Völgyében található Elvenkert színpada Taliándörögdön. Tavaly Kapolcson, a Dizájnterminálnál mutathatták meg a zenekarok a közönségnek, mire képesek. Már akkor is nagy sikerük volt, szerették az emberek a CSTP fellépőit. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén jó volna ismét egy helyszínt biztosítani a völgyben a zenekarok számára, hogy népszerűsíthessék magukat, zenéiket. Fontos hozzátenni, hogy az együttesek önkéntesként léptek fel a völgyben. Egy kezdő zenekarnak nem könnyű kiépítenie a hallgatóságát, a bázisát, ráadásul a népszerű fesztiválokra, például ide, a Művészetek Völgyébe, az Utcazenére vagy az EFOTT-ra évek munkájába kerülhet fellépőként bejutni. Ezért valóban úgy érzem, hogy jelentős támogatást jelent ez a pályakezdő, feltörekvő zenekarok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!