Bulivan

2013.01.15. 14:23

Árváltozások: fel és le a VKSZ-nél

Veszprém – A jogszabályok adta lehetőségeken belül módosította árait a Veszprémi Kommunális Szolgáltató (VKSZ) Zrt., így januártól a távhőszolgáltatás ára csökkent, a hulladékdíj és a kéményseprés viszont drágult.

Tremmer Tamás

Az elmúlt év végén új hulladékgazdálkodási törvényt fogadott el az Országgyűlés. Ennek egyik átmeneti rendelkezése lehetőséget ad arra, hogy a december 31-én alkalmazott bruttó árakhoz képest legfeljebb 4,2 százalékkal emeljék a szolgáltatási díjtételeket. Tekintettel a királyszentistváni hulladékkezelési központ féléves üzemeltetési időszakának költségadataira, az inflációra, az új hulladékgazdálkodási törvény előírásainak a díjszabásra gyakorolt hatásaira, az új mechanikai és biológiai kezelési technológia költségeire, a VKSZ Zrt. él a lehetőséggel. Mindezt Göttlinger László vezérigazgató jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. Eszerint a cég január 1-től 4,2 százalékkal megemelt díjat számláz ki a lakossági ügyfelek esetében.

Göttlinger László jelentette be az árváltozásokat (Fotó: Gáspár Gábor)

Az elmúlt év végén jelent meg a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete az energetikai árszabályozásról, amit a megyeszékhelyen maradéktalanul végrehajtanak. Ennek köszönhetően Veszprémben a távhőszolgáltatási alapdíj és hődíj egységára a tavaly alkalmazotthoz képest lakossági felhasználó és díjfizető esetében tíz százalékkal csökken. Göttlinger László számításokat is végzett, a díjcsökkentésnek köszönhetően egy 52 négyzetméteres lakótelepi lakás esetén a megtakarítás 14-21 ezer forint között lehet. Az egyéb felhasználó és díjfizető esetében a díjak egyelőre nem változnak. Tekintettel azonban a várható költségnövekedésre, az inflációra, ebben a kategóriában az év során díjemelés várható.

Fotó: Gáspár Gábor

A vezérigazgató szólt a kéményseprési szolgáltatás díjtételeiről is. Tavaly a jogalkotók országosan egységes kéményseprő-ipari szabályozásról döntöttek. Egységes munkaráfordítás alapján négyezer forintban maximálták a munkaegységenként kérhető legmagasabb összeget, amitől lefele húsz százalékkal lehet eltérni. A VKSZ-nél ezt meglépték, a munkaegységenkénti díj januártól 3200 forint. (Ezt a díjat norma alapján lebontották a 34-féle kéménytípusra, ennek függvénye, hogy egy kéményért mennyit kell ténylegesen fizetni.) A városban ez a „csökkentett” díj is átlagosan drágulást eredményez.

Türelmet kérnek a hóeltakarítás kapcsán

A városra 24 óra leforgása alatt 30 centiméteres hóréteg hullott. Ilyen mennyiségű havat nem lehet egyik pillanatról a másikra eltakarítani, mondta lapunknak Göttlinger László vezérigazgató. A feladat nagyságának érzékeltetésre hozzátette, 50 kilométer fő-, és tömegközlekedési útvonal, 130 kilométer mellékút, és több mint százezer négyzetméternyi járdafelület takarítása vár rájuk.

A megyeszékhelyen három kategóriát alakítottak ki, ez határozza meg a munka sorrendjét is egyben. Elsőként a fő-, és tömegközlekedési útvonalakat, ezek rácsatlakozásait, a buszpályaudvart és környékét, a kórházat, a tűzoltóságot takarítják, valamint azokat a helyeket, ahol a polgárok nagy rész megfordul (mint például a hivatalok). Minden más csak ezek után következik. A lakótelepi átvezető utak, a kisforgalmú mellékutak a sor végén vannak.

A hóesés kezdetétől a városban 23 gépet fogtak be, kedden már 48 személy kézi erővel is munkába állt. Megfeszítve dolgoznak, de a munka nagysága miatt képtelenség mindenhova azonnal odaérni, ezért a lakosságtól türelmet kért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!