Bulivan

2011.03.12. 04:11

Mikrofonzsonglőr szájHősök - Négy évszak mentén

Nem túlzás állítani, a 2011-es esztendő minden eddiginél nagyobb sikereket hozhat a Hősöknek. A veszprémi mellett pétfürdői gyökerekkel is rendelkező hip-hop csapat országosra duzzadt hírnevét és elismertségét a napokban megjelent Négy évszak című új lemezzel és országos turnéval igyekszik tovább növelni.

Szabó Péter Dániel

Három év telt el az uderground berkekben már akkor is nagy népszerűségnek örvendő brigád legutóbbi, Klasszik címmel piacra dobott korongja óta, így időszerű volt, hogy új zenei anyaggal jelentkezzenek a srácok.

- Minden szempontból eddigi, 10 éves pályafutásunk legfontosabb állomása a Négy évszak - mondja Baranyai Dániel "Eckü", a Hősök egyik szövegelő mestere, aki a csapat menedzseri teendőit is ellátja. - A szerzői kiadásban megjelent, 14 nótát rejtő lemezen közel egy évet dolgoztunk. A megszokott hip-hop alapok mellett kísérőzenekarunk a Zhe Band jóvoltából élő zenei alapok is találhatóak a cd-n, amelyen több neves vendégelőadó is hallható, akik nem mellesleg a barátaink. A Pannonia Allstars Ska Orchestra-ból KRSA, az Irie Maffiából Busa Pista nyomja a szöveget, de Siska, Deego és az NKS is feltűnik. A borítóért pedig a szakma egyik örökérvényű képviselője, az Idő uraiból ismert Rapa fele, aki manapság gafikusként dolgozik, s örömmel bólintott rá a megkeresésünkre - sorolja Eckü, aki társaival különösen büszke arra, hogy egyre több zenekar és előadó kéri fel őket közreműködésre egy-egy dalban. - A Brains-sel készített nótánk már megjelent, de az Irie Maffiával, a Superbuttal és az Insane-nel is tervben van az együttműködés. Ez is egyfajta elismerése a munkánknak, ráadásul szakmai vonalról, ami külön öröm.

 

 

Persze a közönség riszpektjére sem lehet panasz, az elmúlt években keresztbe-kasul turnézta az országot a csapat, Békécsabától Győrig mindenhol több százas tömeget megmozgatva, ami igen nagy fegyvertény a honi zenei szcénában. Időközben a nagy nyári zenei fesztiválok állandó fellépőivé is váltak a Hősök, tavaly például az elektronikus muzsikára specializálódott Balaton Sound kivételével minden jelentős szabadtéri dzsemborin színpadra léptek. A népszerűséget komoly szponzorok is felismerték, a fiatalos ruha- és óramárkától kezdve a telefonszolgáltatón át az energiaitalokig terjed a patronálók skálája, sőt, a legfrissebb hírek szerint egy férfi dezodorokat gyártó és forgalmazó cég is komoly fantáziát lát a fiúkban. Mindezt csak azért érdemes leírni, mert ékesen bizonyítja, hogy a korábban bizony rétegzenének és múló divatnak tartott hip-hop végleg révbe ért Magyarországon is, s javíthatatlan lokálpatriótaként büszkén döngethetjük a mellünket, hogy az egyik legelismertebb csapat tőlünk, közülünk indult.

A Hősöket egyébként a 20 állomásos, hivatalosan lemezmegmutató turnénak keresztelt körút nyitányaként ma, azaz szombat este lehet elcsípni a veszprémi Expresszóban, ahol immár hagyománnyá vált rap-klubjukat tartják. A további koncertekről a srácok facebook-oldalán érdemes tájékozódni, annyi azonban bizonyos, hogy a Pannóniától kezdve a VOLT-on és a Hegyalján át egészen a Szigetig minden jelentős nyári fesztiválon el lehet csípni a brigádot.

 

A Négy évszak címmel megjelent lemezen 14 dal hallható, köztük Ákos Ikon című szerzeménye, amelyet tavaly a siófoki MTV Icon-ra dolgoztak fel élőzenés kísérettel a srácok. A cd mellé egy közel 40 oldalas könyv is jár olyan kordokumentumnak is beillő fotókkal, mint a Tapolca-Diszelben 2001-ben abszolvált első Hősök-koncerten készült felvétel vagy egy 1999-es kép, amely egy falunapon készült, ahol Rap Kids néven léptek színpadra Ecküék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!