Bulivan

2011.10.18. 10:50

Sena hét év után újra szólókoncertet ad

Budapest - Hét év után ad újra szólókoncertet a ghánai születésű Dagadu Sena, az Irie Maffia és több más projekt énekesnője; a magyar underground színtér kiemelkedően tehetséges dívája október 31-én a fővárosi A38 hajón mutatja be megjelenés előtt álló második albumának anyagát.

MTI

"2003 decemberében készítettük a " target="_blank">First One című lemezemet a Gimmeshot kollektívával, majd az azt követő nyáron felléptem az anyaggal a Sziget fesztiválon és még két másik helyen. Azóta nem történt ilyen, persze közben 2005-ben megalakult az Irie Maffia, meg jött a többi formáció, amelyben közreműködtem, ám végig bennem volt, hogy a saját ötleteimet is tovább kell vinnem" - fejtette ki Sena az MTI-nek.

Mint felidézte, bár a First One promóciójára akkor nem volt pénz, azért eladtak belőle néhány darabot és sokan letöltötték az internetről. Az album valóságos "best of magyar underground" volt, közreműködött mások mellett Yonderboi, Zagar, Dj Mango, Márkos Albert, Marcel, Busa Pista, Polskie, Hérincs Dániel, Kemon, Sabák Péter, Vázsonyi János, Kárpáti Dódi, valamint a későbbi Irie Maffia két tagja, Dermot (Élő Márton) és Jumo Daddy (Horváth Gáspár) is.

A First One erősen hiphopos, rapes lemez volt. A második album 2008 óta készül, a zenéket Sabák Péter dzsesszkomponista, Dermot (aki egyben Sena férje), valamint az énekesnő írta.

"Az új anyag inkább bluesos, rockos, soulos, afrobeates. Nagyon szeretem ezeket a műfajokat és az élet most úgy hozta, hogy elmélyültebb, lassabb számok születtek. Talán azért is, mert a 'tombolóbb' Irie Maffiában nem tudom kiélni ezt az énemet. A készülő album világát jól jellemzi a Livin' & Lovin' című dal, amelynek klipje már egy éve fenn van a YouTube-on. Most úgy néz ki, egy francia kiadó fogja megjelentetni, de még folynak a tárgyalások" - mesélte az énekesnő.

Sena a mostani A38-as koncertre két kisebb fellépéssel melegített be: az egyik a Corvintetőn egy szűk körben tartott főpróba volt szeptember 13-án, négy nappal később pedig a franciaországi Aix-en-Provence-ban a Zik Zac fesztiválon lépett fel.

"Korábban különböző formációkban több dalt is rögzítettem a francia Irie Ites reggae kiadónak, de azért még ismeretlen vagyok a francia közönségnek. A dolog most annyiban változhat, hogy a héten megjelent a Mama Radio nevű francia hiphop/elektro/soul csapat ötszámos maxija Roaming Earth címmel és én is tagja vagyok a bandának, sőt szombaton fellépünk egy párizsi fesztiválon, a MaMa Eventen" - mondta Sena.

Az október 31-iki koncerten az A38-on leginkább új dalait adja elő, illetve egy-kettőt a First One-ról; kísérni a 11 tagú Irie Maffiából hatan fogják: Dermot (harsona), Jumo Daddy (billentyű), Szekér Ádám (gitár), Dési Tamás (dob), Meggyes Ádám (trombita) és Havas Miklós (basszusgitár).

A díva korábban énekelt a Barabás Lőrinc Eklektric-kel, a Realistic Crew-val, Zagarral és a Gelkával, jelenleg is tagja a Shakespeare-szonetteket megzenésítő W.H. elnevezésű formációnak.

"Kilenc hónapos a kislányom, mostanában próbálok nem ezer dolgot egyszerre csinálni, inkább koncentráltabb lenni, közben persze mindig is szerettem többfelé mozogni. Az Irie Maffiát imádom és azt nagyon fontosnak tartom továbbra is, emellett a szólódolgaimat szeretném elsősorban vinni" - szögezte le.

Sena az október végi fellépés után december 27-én a budapesti Trafóban is koncertet ad, utána Ghánában pihen, majd tavasszal több franciaországi fellépése is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!