nyilatkozatháború

2017.11.17. 10:10

Zaklatási vád: megszólalt Varnus Xavér

Egy héttel ezelőtt, egy ma negyvenes éveiben járó családapa szexuális zaklatással vádolt meg egy világhírű orgonaművészt, akinek a nevét ugyan nem említette, de az érintett magára ismert, és cáfoló nyilatkozatot jelentetett meg.

Varnus Xavér a Facebookon tette közzé nyilatkozatát, amelyben maga nevezi meg vádlóját: Mérei Tamás csellóművészről van szó. A nyilatkozatban tételesen cáfolja Mérei állításait, kijelentve, hogy disszidálása miatt csak az 1989-es esztendő utolsó napjaiban tartózkodhatott volna Magyarországon. Útlevelében szereplő adatokra hivatkozva állítja, hogy 1989. november 29.-én érkezett Ferihegyre. Kijelenti, hogy Mérei Tamás állítása „nettó hazugság”, hiszen a rendszerváltás előtt nem találkozhattak.

Azt is kiemeli, hogy a Mérei által megjelölt időpontban híres sem volt, hiszen első magyarországi koncertjét 1990. április 20-án adta az Egyetemi-templomban, később 1990. augusztusában a Mátyás-templomban játszott. Ezek után felteszi a kérdést, hogy vádlója jól emlékszik-e saját életkorára, amelyről Mérei azt állította, hogy a szexuális zaklatás időpontjában 15 éves volt, tehát kiskorú.

Varnus Xavér a nyilatkozatban hangsúlyozza, hogy amikor Mérei Tamással találkozott, akkor vádlója 19 esztendős volt, és ez 1992-ben történt. Varnus hozzátette: azt követően húsz évig nem találkoztak.

Az orgonaművész meg is vádolja Méreit: felhozza ugyanis, hogy 2014-ben igazgatóként nem akarta beengedni a szombathelyi Bartók Terembe Varnus Xavér és Szulák Andrea közös koncertjét.

Továbbá Varnus Xavér azt is tudni véli, hogy Mérei Tamás, aki a Szombathelyi Szimfónikus Zenekar igazgatója volt, százmillós pénzügyi visszaélés gyanúja miatt 2015. januárjában azonnali hatállyal kirúgtak, és ellene rendőrségi vizsgálatot indítottak.

Mérei Tamás is reagált Varnus Xavér nyilatkozatára, kijelentette, hogy az orgonaművész védekezése „jól illik abba a sorba, ami a többi zaklatóra is jellemző, nem is érti, hogy mi a probléma. Tényeket ferdít el, másokat hibáztat.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy Varnus Xavér lemezfelvételről beszélt, az általa elmondott történet viszont korábban történt, amikor még kétségtelenül kiskorú volt.

Kijelentette: „a zaklatás szempontjából viszont véleményem szerint teljesen mindegy, hogy valaki felnőtt, vagy kiskorú, ha olyan szituációba kerül, amely számára kényelmetlen, szabadulni szeretne belőle, és nem tud a helyzettel mit kezdeni, az értelmezésem szerint zaklatás”.

Mérei Tamás egy tanúra is hivatkozott, aki az ominózus éjszaka egy részén jelen volt, és meg tudja erősíteni a vádjait. Arra is utalt, hogy Varnus Xavér különböző szexuális tevékenységi formára próbálta rábeszélni, és egyéb „verbális és nonverbális” zaklatásnak tette ki. Egyúttal megcáfolta Varnus Xavér vádjait „azt állítja, hogy eljárás indult ellenem, pedig nem történt ilyen. Azóta köztudott, hogy az általam vezetett intézményben történt adminisztrációs kifogások miatt egy éves rendőrségi vizsgálat zajlott szigorú ügyészi felügyelet mellett, mely megnyugtató eredménnyel zárult, kiderült, hogy egyetlen vádpont sem állja meg a helyét, bűncselekmény hiányában elutasították a feljelentést”.

Mérei Tamás nyilatkozata végén hangsúlyozta: „Varnus Xavért tudatosan, nem gyávaságból nem neveztem meg. Célom az volt, hogy felhívjam a társadalom figyelmét az ilyen típusú zaklatásokra is.”

Varnus Xavér erre a nyilatkozatra is reagált. Utalt arra, hogy bepereli Mérei Tamást. Olyan kérdéseket tett fel, melyekkel az orgonaművész szerint „majd a bíróságon is találkozik”. Például kéri, Méreit döntse el, mikor volt 15 éves, és azt kérdi, hogy mikor és hol találkoztak 1992 előtt, ki mutatta be őket egymásnak, kikkel zenéltek közösen, milyen darabokat játszottak, melyik templomban rendezték a koncertet.

Az orgonaművész azt állította, Mérei a rádióinterjúban azt nyilatkozta, ketten voltak, később pedig azt, hogy vannak tanúk. Varnus Xavér felteszi a kérdést: Mikor hazudott Mérei, az interjúban vagy a nyilatkozatában? Az orgonaművész szerint az interjúban Mérei azt állítja, nem érte abúzus, viszont később már zaklatásról beszél, ezért kéri, döntse el, hogy mi az igazság. Varnus azt is kéri Méreitől, hogy tegye világossá, történt-e fizikai közeledés vagy nem.

Varnus Xavér azzal vádolja Méreit, hogy tagadja az ellen indított vizsgálatot, és egy online lap linkjét mellékeli.

Végül pedig felteszi a kérdést: „gyűlöli a melegeket és a biszexuálisokat?”

Az ügynek minden bizonnyal lesz folytatása, ebben az esetben cikkünket frissítjük, vagy visszatérünk a témára.

Borítókép: Varnus Xavér orgonaművész 2013. május 6-án

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!