2020.07.07. 11:00
Aranyosi Péter étteremnyitáson is gondolkodott
Hogyan változott a pincér- és a szakácsszakma megítélése az elmúlt években? Ez volt az alapkérdésünk, azonban sok minden más is szóba került akkor, amikor szakembereket kérdeztünk erről a témáról.
Aranyosi Péter legutóbb a fiaival tüsténkedett a konyhában
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló
Először Mayer Gyula, a SÉF iskola alapító igazgatója, alsóörsi hoteltulajdonos foglalta össze tapasztalatait a vendéglátás világáról, trendjeiről, majd legutóbb Hartmann Ferenc, a Jendrassik–Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlatioktatás-vezetője nyilatkozott a Naplónak. Ezúttal pedig Aranyosi Péter humorista mesélt, hiszen a Dumaszínház művésze szakirányú középiskolát végzett, éppen három évtizede.
– Ez egy nagy gályázás, ahol reggeltől estig dolgozni kell, ráadásul, ha a tulajdonos egy pillanatra is kiengedi a kezéből az irányítást, vagy nem szoros a felügyelet, akkor a minőség romlik, és bizony meg is károsíthatják a tulajdonost – fogalmazott Aranyosi Péter, aki 1986-ban, az általános iskola után azért jelentkezett vendéglátóipari szakiskolába, mert nagyon szeretett főzni.
– Nem volt szerencsés, hiszen amikor 1990-ben, a rendszerváltozáskor leérettségiztem, utána kezdett Miskolcon minden szétesni, ami kihatott erre a területre is – mondta. – Nagyon megroppant ez is Borsodban, de azért elvégeztem a Vendéglátóipari Főiskola kihelyezett tagozatát, de nem maradtam a szakmában, elmentem a nyíregyházi főiskolára tanulni. Annak ellenére sem dolgoztam étteremben, hogy kevesen tudják, de megfordult a fejemben az is, hogy éttermet nyitunk.
Péter sok embernek kikérte ennek kapcsán a véleményét, egyikük azt mondta neki: ha egy milliárdos milliomos akar lenni, akkor éttermet nyit…
– Dudás Szabolcs barátom, az ismert encsi étterem vezető-tulajdonosa is csak napi 12–14 órát dolgozik… Ez tényleg egy gálya, nem lehet szabira menni. Vagy ott vagy, vagy egy olyan embered van, akiben megbízol, de ez nagyon nehéz ügy – mondta a Showder Klub fellépője.
– Hadházi Laci szerint mára Borsodban talpra állt a vendéglátás. Ő nagy ínyenc, és a megyében – úgy látja – öt nagyon komoly, országos szintű étterem van. De a Balaton körül, a fővárosban és minden régióban vannak kitűnő helyek. Egyébként, ha nyitnék is éttermet, magyaros ételekkel támadnék. Semmiképpen sem nyitnék Budapest belvárosában például a norvég fjordok ízeiből falatozót. Lazacot együnk Skandináviában, pizzát meg Nápolyban, persze, ha tehetjük…