rémisztő

2021.10.07. 06:20

Új, emberre is veszélyes vírust fedeztek fel – ezt a fura nevet kapta

Az újonnan felfedezett kórokozót kullancsok terjesztik, fertőzés esetén pedig magas lázzal járó tüneteket válthat ki az embereknél.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy eddig ismeretlen, emberre is veszélyes vírust azonosítottak japán tudósok. A Yezo névre keresztelt kórokozó rokonságban áll a krími-kongói vérzéses lázat, valamint a Nairobi juhbetegséget okozó vírustörzsekkel, és minden jel szerint vérszívó paraziták terjesztik – írja a Newsweek amerikai hírportál alapján a Ripost.

Az újonnan felfedezett vírus pontos leírása a Nature Communications tudományos folyóiratban került publikálásra.

A tanulmány szerint a kórokozóval kapcsolatos első fertőzésest még 2019 szeptemberében regisztrálták, amikor egy 41 éves japán férfi lázzal és lábfájdalommal került kórházba, miután egy erdei séta során megcsípte egy kullancs Hokkaidó szigetén.

A páciens két hétig szorult kórházi kezelésre, melynek a végén minden tesztje negatív lett az akkor ismert összes kullancs által terjesztett vírusra. A Hokkaidói Egyetem kutatói, köztük dr. Keita Matsuno, az intézmény vezető virológusa, ezt követően átfogó elemzésnek vetették alá a beteg vérmintáit, melyekben egy új, eddig ismeretlen vírust fedeztek fel, ami a Yazo nevet kapta.

Mint kiderült, a Yezo vírus a 15 fajból álló, úgynevezett „nairovírusok” egyik tagja, melyek közül négy képes betegséget okozni az emberi szervezetben. A Yezo-fertőzés 39 fokos lázzal járhat, valamint csökkentheti a vérlemezkék számát, melyek a szervezet immunvédelméért felelősek.

Az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a naorivírusok családjába tartozó új Yezo vírust vérszívó paraziták, azon belül is a kullancsok terjesztik leginkább

Talán a legismertebb nairovírus által okozott betegség a krími-kongói vérzéses láz, amely izomfájdalommakkal, hasmenéssel és bőrvérzéssel járó tünetek okoz, valamint májelégtelenséghez, illetve halálhoz is vezethet.

Az első vizsgálatok szerint az új Yezo-vírus két legközelebbi rokona a Romániában, illetve Üzbegisztánban is előforduló Sulina- és Tamdy-vírus.

„Az eddig ismert összes Yezo vírusfertőzéses egyike sem végződött halállal, de nagyon valószínű, hogy a betegség Hokkaidón kívül is megtalálható, ezért sürgősen meg kell vizsgálnunk a terjedését”

– fogalmazott dr. Keita Matsuno a nemrég publikált tanulmány megjegyzésrovatában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!