Hallgassa élőben!

Gergely Róbert: „A színház az én igaz szerelmem”

A művész életét a szinte mindenki által ismert Emmanuelle című sláger változtatta meg.

Jókor emeltem föl a telefont, jókor voltam jó helyen és időben – mondta Gergely Róbert. A híres színész és táncdalénekessel az elmúlt időszak eseményeiről, a színház szeretetéről, karrierje emblematikus pillanatairól, köztük az Emmannuelle-ről és Szécsi Pál örökségéről is beszélgetett a Vasárnap Reggel újságírója.

Úgy tudom, hogy mostanában lángosozónál segít be futárként. Azóta is csinálja, vagy ez csak egyszeri médiaalkalom volt?

A lángosfutárkodásomat nem fogom feladni, mert egyfelől elfoglaltságot jelent, másrészt szórakoztat is. Ez olyan munka, amelyben nem látok nagy nehézséget, amit ne tudnék olykor-olykor elvállalni: célom mindig gyorsan és időben eljuttatni a lángost. Nem a hét minden napján csinálom ezt, hanem csak egyes meghirdetett alkalmakkor. Ez jelenleg számomra nem megélhetést jelent, hanem saját elhatározásomból olyan elfoglaltságot, amellyel hasznosnak tudom érezni magam.

Ez egyben egy társadalmi felelősségvállalás is?

Igen. Ugyanekkor van ebben némi kockázat és veszély is: a Covid miatt mindnyájunknak vigyáznunk kell önmagunkra és másokra. Érintésmentesen zajlik minden, tehát nekem nem is kell az ételhez nyúlnom. Még is abban segítek, hogyha a közeledő vevőn nincs maszk, akkor megkérem, legyen olyan kedves, önmagára és rám is vigyázzon és vegye fel.

Mennyire szokták felismerni ilyenkor?

Alaposan fel vagyok öltözve: sapka, sál, kabát, maszk, tehát csak a szemem látható, de be szoktam mutatkozni, hogy én vagyok Gergely Róbert, amit egy autogrammos fényképpel is hitelesítek. Gyakran kapok bíztatást a vevőktől, – akik számomra a jövőbeli közönség -, hogy legyek kitartó. Mindig azzal válunk el, hogy reménykedünk benne, legközelebb már a színházban, vagy a koncertteremben találkozunk. Olykor elkészül egy-egy kép és szelfi is, természetesen vigyázva egymásra.

Miért pont lángos?

A lángos egyfajta hungaricum: legyünk akár nyáron, a strandon, vagy valamilyen rendezvényen, az ember az orrával mindig kiszagolja, hol lehet kapni, majd elmajszol egy jó fokhagymást, vagy sajtos tejfölöst. Egy évvel ezelőtt elkészült el egy gyerekdarabunk Lángos és palacsinta, avagy a Föld megmentése címmel. Úgy éreztük, hogy a Föld bajban van: az Amazonas ég, a jéghegyek olvadnak, földrengések pusztítanak. Beteg a Föld. Ezért készítettük el ezt darabot, hogy a gyerekek szintjén játékos formában felhívjuk a figyelmet környezetünk fontosságára és védelmére. Amikor ez az ötlet egy lángos elfogyasztása közben megszületett bennem, láttam, ki volt írva, hogy „futárt felveszünk”. A sors így terelt ehhez a feladathoz, amellyel másoknak, – és kicsit magamnak is -, örömet tudok okozni. Ráadásul nagyon imádom, és szívesen készítem el.

A gasztronómia amúgy is közel áll önhöz, még a Konyhafőnökben is szerepelt.

Valóban szeretek főzőcskézni és a konyhában foglalatoskodni. A szűk környezetem szívesen fogyasztja a főztömet. Van 15-20 olyan ételem, amit az évek során rendesen megtanultam és kigyúrtam olyan színvonalra, hogy ezekre akár vendégeket is lehet hívni. Ilyen szinten vagyok, sajnos ennél többet nem tudok. Ez látszódott a Konyhafőnökben is, ahol nem teljesítettem jól. Nem vagyok rá büszke, kicsit zavart is, hogy így alakult, de tovább kell menni.

Beszéljünk kicsit a szinkronszínészetről, hiszen ez is fontos része az életének. A nagy sikerű amerikai komédiasorozatban, a Modern családban Ön volt Phil szinkronhangja. Milyen érzés volt ezt a bohókás karaktert eljátszani?

Mai napig is több sorozatban is részt veszek, mint szinkronszínész. Philt játszani számomra egy különösen élvezetes volt, mivel szerepeim általában inkább líraiak, szomorkásak, tragikusak. A Modern család ezzel szemben vicces, humoros, mai és pergő. A Covidtól függetlenül, az ember jobban örül, ha vidámságot, jókedvet és derűt érez, vagy tud át adni, mintsem fájdalmat, nyomorúságot, bajt és gondot. A karakter egy csetlő-botló, esetlen apuka, aki mindig jót akar és poénkodik, de kis balfék, amelynek dolgai nem úgy sikerülnek, ahogy eltervezi. Az ember megmosolyogta, tudta kedvelni és szeretni. Ezért szerettem én is ezt a karaktert.

Hogyan került kapcsolatba a Magneoton kiadóval annak idején?

Fiatalemberként a Pécsi Nemzeti Színházból kerültem fel Budapestre, ahol sok nyári színházi előadásban vettem részt. Pályakezdőként alig vártam, hogy labdát kapjak, és megmutassam, mit tudok vele kezdeni. Szerencsére volt lehetőség, ahol kipróbálhattam tehetségemet és a legjobb színben mutathattam meg önmagam. Voltak olyan hozzáértő szakemberek, akik pontosan látták, ez a fiatalember még zöldfülű, egyszer kétszer még sete-suta, de látszik, hogy akarja és van benne tehetség. Én olyan ember voltam, aki akarta. Mindig is volt bennem tettrekészség és exhibíció, amely elengedhetetlen egy előadó számára. Hála az égnek ezek az inspirációk bennem működtek.

Ekkor figyelt fel Önre Pásztor László?

Igen, ilyen fellépések alkalmával vett észre Pásztor László, Jós István, és a csapat, akik a Filmslágerek magyarul produkciót létrehozták. Végtelen szerencsém volt, mert ugyan már próbáltak korábban is Zoltán Erika kapcsán elcsábítani a színház világától, de ekkor még nemet mondtam. Nem kacsintgattam a pop-zenélés irányába, mert a színház volt az én igazi szerelmem.

Mikor adta be végül a derekát?

Akkor, amikor a szabadúszók életét élve észrevettem, hogy nincs annyi feladatom és bírnék terheket még bőven, hiszen fiatal rátermett és munkaszerető ember voltam. Ekkor felhívtam Pásztor Lászlót és bejelentkeztem nála, ha a meghívás még aktuális, akkor nagyon szívesen jönnék. Ez egy olyan pillanat volt, amikor az őrangyalaim jó irányba tereltek: jókor emeltem föl a telefont, jókor voltam jó helyen és időben. Ekkor kaptam meg az Emmanuelle betétdalát, amivel hirtelenjében megváltozott a sorsom vonala: nem a színház irányába terelt tovább, hanem a pop és táncdal, a zene irányába. Innen indult el tulajdonképpen mindaz, ami a mai életben elkísér.

Hogyan élte meg ezt a hirtelen jött népszerűséget?

Valóban váratlanul jött a nagy népszerűség, majd pillanatok alatt több siker is. Eddig, pécsi színészként, becsülettel és tisztességgel igyekeztem helytállni a színházban. Ezt hirtelen felülírta egy dal, a televízió és a rádió népszerűsítő erejével. Így történt, hogy egyszer csak az életemet megváltoztatta egy francia erotikus film betétdala, amelyet a világ bármely pontján el tudnak fütyülni, hisz egy olyan bestsellerről beszélünk, amit annak idején sok millió ember nézett.

Nevét gyakran az új Szécsi Pálként emlegették. Hogyan kezelte, hogy mindig hozzá hasonlították?

Amikor fiatal srác voltam, még friss és ropogós, akkor kezdődött Szécsi Pállal az utam párhuzamosan. Sokan mondták, hogy személyem rá emlékeztette őket. Az emberek jóérzéssel beleképzelték, belelátták, hogy én is hasonló lelkületű énekes vagyok. Sokszor tehernek éltem meg, mert nem léphettem át a saját árnyékomat. Úgy éreztem nem akarok Szécsi Pál alteregó lenni. Nem akarok én hasonlítani senkire, hanem szeretnék önmagam lenni. Aztán a sors úgy hozta, hogy rá kellett döbbennem, az egyáltalán nem baj, hogyha egy énekes-színész úgy érzi, hogy feladata van Szécsi Pállal.

Mi ez a feladata?

Az az én feladatom, hogyha más emberek örülnek annak, hogy én Szécsi Pál dalokat éneklek, akkor ezt nekem fel kell vállalnom. Valamennyi, már nem élő ikonunknak az életművét, dalait életben kell valahogy tartani, hogy ne vesszen el. Erre éreztem valamikor hivatástudatot és elhivatottságot. Így jött az, hogy mind a mai napig, ha Szécsi Pál neve felmerül, akkor lehet az én nevem is valahol ott van. Koncertekkel, színházi előadásokkal, visszaemlékezésekkel és a dalait beleszőve a programjaimba mind a mai napig megpróbálom életben tartani Szécsi Pál dalait.

Színház, vagy a táncdal? Melyikben teljesedik ki jobban?

Célként mind a mai napig a színház van kitűzve. A saját színházamat a Gergely Theátert 12 évvel ezelőtt alapítottam meg. Ekkor nem igazán láttam előre, hogy ennek van-e értelme vagy sem. Hisz annyi színház van, annyian próbálkoznak, nem tudhattam pont az enyémre lesznek-e kíváncsiak. Járjuk az országot, produkciókat hozunk létre, koncerteket szervezünk. Ebben élünk, mert ehhez értünk. Ezt szeretjük. Ez a szerelmünk: a színház és a közönség. Ebben azóta sincs változás. Ez mindig így volt. A változás inkább az Emmanuelle volt és az én dalos korszakom, mert az nem volt bekalkulálva, az nem volt célként kitűzve.

Melyik a kedvenc szerepe, vagy rendezése?

Saját színházas pályafutásom során a rendezői szakmába is belekóstoltam és van néhány olyan produkció, például a Paprikás csirke avagy Stex és New York, aminek borzasztóan örülök, hogy létrejött és ilyen jól meg tudtuk csinálni. A „Szereted-e még” című Szécsi koncertek, szívhez szóló, nagy élményt jelentő találkozások, ahol a közönséggel együtt énekelünk és éljük át a dalokon keresztül azt a világot és korszakot, amely nagyon sok ember számára kedves. Gyerekdarabok közül a Bőrönd mese, amelyikre a legszívesebben gondolok vissza.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve, ha visszatér az élet?

Szeretnék ebben az évben Budakeszin egy szinkroniskolát elindítani azok számára, akik kedvet éreznek, hogy kipróbálják magukat. Ennek most zajlanak az előkészületei, amihez egy szinkronrendező barátommal és további színészekkel fogunk össze. Készítettem négy darab portrébeszélgetést néhány színészbarátommal, akiket nagyon kedvelek. Remélem, ezt is sokan fogják majd látni. A színházban jelenleg a streamelt anyagokkal kísérletezünk. Akkor, ha majd visszatér az élet, az, Ami késik, nem múlik, című darabot fogjuk játszani, aminek a Covid mindig keresztbe tett. Úgyhogy vannak tervek. A 2021-es év azért is reményteljes a számomra, mert a 21-es a szerencseszámom. Abban reménykedem, ez az év szerencsét tud majd hozni nekem is, és azoknak is, akik velem tartanak.

Hozzászólások

Díjtalan előadások
Csaknem 20 online koncertet kínál márciusban a Filharmónia Magyarország
per / 47 másodperce
Budai: Czeglédy Csaba újra trükkök százaival próbálkozik, hogy elhúzza bírósági ügyét
Kedden megkezdődött a Kecskeméti Törvényszéken Gyurcsány bűnöző ügyvédjének, Czeglédy Csaba büntetőpere.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk FARDA ZSOLT halálának 20. évfordulóján. „Olyan szomorú Nélküled lenni, Téged mindenütt hiába keresni, Téged várni, ki nem jön többé, Szeretni fogunk örökké.” Szerető családod
„Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, anyósunk, nagymamánk ZENTAI JÁNOSNÉ szül. Fekete Mária 71 éves korában, türelemmel viselt betegségében elhunyt. Temetése 2021. március 5-én, pénteken 15 órakor lesz a monostorapáti temetőben. Gyászoló család
,,Nézd fenn az égen, hogy ragyognak a csillagok, hullanak könnyeim, tudod hogy fáj nagyon. Ha itt lennél, kérdeznéd, mi bajod Anyu, csak annyit mondanék, hiányzol édes fiam nagyon.” Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és jó barátai voltak, hogy drága gyermekem JÁKÓI ZOLTÁN 50 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. március 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz a Vámosi úti temetőben. Gyászoló édesanyja és testvére
„Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul, csendesen átölelt az Isten...” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVAS JÁNOS életének 75. évében csendesen megpihent. Hamvait 2021. március 5-én, pénteken 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a veszprémi Magyarok Nagyasszonya-templomban (Cholnoky-templom). Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. Gyászoló lánya és családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, GYENGE JÓZSEFNÉ szül. Sötét Magdolna 92 éves korában elhunyt. Temetése 2021. március 3-án, szerdán 15 órakor lesz a monostorapáti temetőben. Gyászoló család
„Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.” Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PINTÉR ÁRPÁDNÉ szül. Ihász Erzsébet 75 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. március 4-én, csütörtökön 11 órakor lesz a tapolcai régi temetőben. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GRÓNUSZ LÁSZLÓ ösküi lakos életének 61. évében elhunyt. Temetése 2021. 03. 03-án, szerdán 15 órakor az ösküi köztemetőben lesz. Gyászoló család
Mély fájdalommal, Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy Jády Szabolcsné (Varga Anna Magdolna) 2021. február 19-én türelemmel viselt betegsége után, életének 73. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2021. március 2-án, kedden 15 órakor veszünk végső búcsút a veszprémi Alsóvárosi temetőben (Mártírok útja), a református egyház szertartása szerint.
ZEITLER GUSZTÁVNÉ életének 92. évében elhunyt. Temetése a Vámosi úti temetőben 2021. március 5-én 13 órakor lesz. A járványügyi intézkedések miatt csak a közvetlen hozzátartozókat várjuk. Emlékmise a zárlat feloldása után lesz. Gyászoló család
Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk SCHLECHT GYULA temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik SZABÓ LÁSZLÓNÉ Szül.: Bodó Ilona temetésén részt vettek. Kegyelet virágait elhelyezték, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. ZSIGMOND MIKLÓSNÉ szül. Kovács Erna 75 éves korában elhunyt. Temetése 2021. március 3-án 13 órakor lesz a Vámosi úti temetőben. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIBÁNÉ KOVÁCS ANNA 72 éves korában örökre megpihent. Temetése 2021. március 4-én 13 órakor lesz a pápai Kálvária temetőben. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy OSZVALD SÁNDOR életének 89. évében csendesen megpihent. Utolsó útjára kísérjük 2021. március 4-én 13 órakor a balatonfűzfői temetőben. Szerető családja
„Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel, De abban reménykedünk hogy jó helyre mentél, Mert te a jónál is jobbat érdemelnél.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BENDE ISTVÁN 80 éves korában csendesen megpihent. Végső búcsút március 2-án, kedden a 15.30 órakor kezdődő gyászmise után 16 órakor veszünk tőle az alsódörgicsei temetőben. Gyászoló család
„Egy könnycsepp a szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon, érted ég. Egy fénykép mely őrzi emléked, S egy út mely elvitte az életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy BALÁZS TÜNDE óvópedagógus 47. életévében elhunyt. Hamvainak méltó elhelyezése szűk családi körben megtörtént. Gyászoló család
"Elvitted a derűt, a fényt, a meleget, csak egy sugarat hagytál itt: az emlékedet... Bennünk él egy arc, és végtelen szeretet, amit tőlünk soha, de soha senki el nem vehet. Hiányodat feldolgozni nem lehet, csak próbálkozunk élni nélküled." Fájó szívvel emlékezünk bátyám, LIPP JÁNOS halálának 10. évfordulójára. Lipp Zoltán és családja, Lókút
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALLA KÁLMÁN felsőörsi lakos életének 80. évében elhunyt. Utolsó útjára 2021. március 2-án, kedden 13 órakor kísérjük a felsőörsi református temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FUTÓ PÉTER 49 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. március 02-án, kedden 12.30-kor kezdődő gyászmisét követően lesz a kékkúti temetőben. Gyászoló család
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÁROLY LÁSZLÓ 86. életévében csendesen megpihent. Temetése 2021.március 03-án, szerdán 15 órakor lesz a révfülöpi temetőben. Gyászoló család
Épített örökség / 18 perce
Újra látogatható az antik világ legnagyobb kör alakú síremléke
óriási eredmény / 24 perce
Az egészségügyi dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új szerződését
Kevesebb hoaxot ígérnek / 27 perce
Magyarországon is elindítja a Facebook a tényellenőrzést
kézilabda / 48 perce
Szucsánszki: most mindent fel kell áldozni
hihetetlen, ahogy kinéz / 48 perce
Jennifer Lopez olyan szettben edz, mintha pornófilmforgatáson lenne
Lezárul a csoportkör / 48 perce
Szerdán 18.45 órakor Telekom Veszprém–Nantes derbi
B. Virág Rita