Bulvár

2009.10.14. 21:56

Már a kisgyermekkorban meg kell kezdeni a harcot az elhízás ellen

Washington - Már kisgyermekkorban meg kell tanítani az egészséges táplálkozás és az aktív testmozgás fontosságára az amerikai gyerekeket, mivel a cukros üdítőkön és a rágcsálnivalókon nevelkedett generáció minden negyedik tagja, már eleve túlsúlyosan, vagy elhízva kerül az iskolapadba - vallják amerikai szakemberek.

MTI

Míg hosszú évek munkájának köszönhetőn az amerikai iskolások már több figyelmet fordítanak a helyes táplálkozásra, addig a kisebbek közül sokan súlyproblémákkal küszködnek. Ám ahogy azt az amerikai Harvard Egyetem egyik kutatása megállapította, csupán nagyon kevés az olyan szövetségi állam az országban, ahol az óvodáktól elvárják, hogy az egészséges táplálkozás és az aktív testmozgás biztosítása révén megóvják az öt év alatti korosztályt az elhízástól.
   
"Nagyon korán kell elkezdenünk. Az általános iskola már túl késő" - hangoztatta Lynn Silver, a New York-i egészségügyi minisztérium illetékese az "óvodai reformok" megvitatására hivatott találkozón. A reform nem azt jelenti, hogy a gyerekeket diétára kellene fogni, hanem azt, hogy már korán, még a rossz szokások berögzülése előtt meg kell őket tanítani őket a testmozgás és az egészséges étkezés fontosságára.
   
Egy Delaware-ben működő napközi például már a menüjében a hot dogot grillcsirkére, a süteményeket gyümölcsökre, a cukrozott üdítőket pedig zsírszegény tejre cserélte. "Ez egy teljesen újfajta táplálkozást jelent a gyerekek számára" - mondta Maria Matos, a wilmingtoni Latin-amerikai Közösségi Központ vezetője. 
   
Az amerikai népesség kétharmada szenved túlsúlytól, vagy elhízástól. Egy tavaly áprilisi felmérés szerint minden ötödik négyéves gyermek elhízott. Az arányok az amerikai indiánok, a bevándorlók és a fekete kisgyerekek körében a legmagasabbak. Mivel a kettő és ötéves kor közötti gyerekek háromnegyede napközis foglalkozáson és mintegy fele bölcsődékben, illetve óvodákban tölti napjának egy részét, ezért ezeknek az intézményeknek kulcsfontosságú a szerepe.
   
A Harvard Egyetem kutatója, Sara Benjamin egy húsz pontból álló szabályzatot állított össze az intézmények számára. Eszerint például a gyerekeknek naponta egy órát kellene tornázniuk és még egy órát aktívan játszaniuk. Nem szabadna harminc percnél tovább egy helyben ülniük, és a kétévesnél idősebbeknek csak zsírszegény tejet, illetve 100 százalékos gyümölcsleveket kellene inniuk, a cukrozott üdítőitalokat pedig ki kellene zárni étrendjükből.
   
A Nemours nevű nonprofit szervezet nyomást gyakorol a kongresszusra, hogy foglalkozzon az ehhez hasonló kérdésekkel, amikor napirendre tűzik a gyermekétkeztetési törvény megvitatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!