Bulvár

2011.12.13. 14:08

Vita a díjnyertes természetfotó felett

Szentpéteri L. József, alias Joe Petersburger magyar természetfotós jelentős hírnévre tett szert nemzetközi fotós berkekben. Ám többen állítják, hamis fotókat is készített. Szentpéteri L. József elutasítja a vádakat.

Kerkai Attila


Egy 2003-as National Geographic címlapfotó kapcsán robbant ki a botrány: felvételen állítólag a fotós egy kitömött állattal megrendezett jelenetet fotózta le.

Több szakértő is állítja, hogy a címlapfotón látható madár természetellenesen tartja szárnyait, illetve a környezet sem megfelelően reagál a víz felett csapdosó szárnyakra. Megfigyelésekre alapozva állítják, ahogy a jégmadár vadászatkor a lehető kisebb ellenállást biztosító pózban érkezik a vízbe, elsőként a csőre és a feje merül alá. Ezzel egyrészt alig kelt hullámot, kevésbé riasztja el a zsákmányt, másrészt súlyos sérülésektől is megóvja magát - olvsható a fakenaturephotographers.blog.hu-n.

Ezzel szemben Szentpéteri képén a madár ”életellenes” pozitúrát vesz fel.  Ezzel kapcsolatban a  naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége úgy foglalt állást:

"A fotón látható kérész nem mozog, és a lábai is természetellenesen állnak; a madár természetellenes, nem vadászpózban szerepel, és a szárnyai sem mozdultak be a vaku hatására; a szeme körüli hártya nem tanúskodik élő madárról; a folyton hullámzó Tisza nyomai sem fedezhetőek fel a képen."





A dolgot tovább rontotta, hogy néhány hónappal később megjelent Szentpéteri könyve, melynek borítóján ugyanaz a madár látható, de más környezetben. Vagyis a jelenetről minimum két kép is készült, miközben a 30-40 km/óra sebességgel mozgó madár nem mozdul, ám a vízben található tárgyak más helyzetben vannak.


A vadászó jégmadár:




A fotóst ezt megelőzően és ezt követően is érték vádak - például a 2010. évi Magyar Sajtófotó képét és a National Wildlife Federation (NWF) nemzetközi természetfotós verseny fődíjas, gyurgyalagot ábrázoló fotóját kezdték ki.

napizeje.blog.hu. állítása szerint  Szentpéteri soha egyetlen vádra sem válaszolt, ám a fotós képviselő kommunikációs szervezet megkereste portálunkat. Szentpéteri L Józsefet képviselő cég közleménye szerint a National Geographic megvizsgálta az ügyet és nyilatkozatot adott ki arról, hogy az anyag szakmailag megfelelő:

"A National Geographic A tiszavirágról szóló cikk megjelentetése előtt aprólékos vizsgálatnak vetettük alá a képeket és a szöveget, hogy biztosak lehessünk azok hitelességében. Miután értesültünk a naturArt kételyeiről, felkértünk több neves madár- és rovartani szakértőt, természetfotóst és képszerkesztőt, hogy vizsgálják felül a képeket - különösen a jégmadarat ábrázolót -, és komolyan vegyék fontolóra a felhozott érvek mindegyikét. A szakértők tájékoztatása szerint az említett ellenvetések mindegyikére kellő, alaposan indokolt magyarázat adható. Ennek megfelelően arra következtettek, hogy a képriport természetes körülményeket és viselkedést ábrázol, és a természetben készült. Állásfoglalásuk alapján bizonyosak vagyunk abban, hogy ez a képriport szigorú publikációs mércénknek megfelel."


Mint a kommunikációs szervezet írja, más hazai természetfotósok és olyan nemzetközi szervezetek álláspontjával, mint a Focus on Your World; World Press Photo; Wildlife Photographer of the Year; Nature's Best; Pictures of the Year International és a National Wildlife Federation állnak szemben a naturArt-os  vádak.
 Szentpéteri L. József elutasítja az alaptalan állításokat.


Szentpéteri L. József biológus, természetfotós 1977-ben született Debrecenben. 2006-ban szerzett PhD fokozatot biológusként a Pécsi Tudományegyetemen.
A Tátorján Természetvédelmi és Fajmegőrző Alapítvány kuratóriumának elnöke. A Cambridge-i Egyetem beválasztotta a XXI. század kétezer kiemelkedő értelmiségije közé.  A National Geographic Magazine 2003-ban publikálta első fotóriportját a veszélyeztetett tiszavirágról. Azóta két másik nagycikke is megjelent a magazin angol és nemzetközi kiadásaiban. Fotós- és kutatóútjai során eljutott már panamai, tajvani esőerdőbe, afrikai sivatagokba, a Duna-delta vizes élőhelyeire, a Kárpátok, Erdély és Izland hegyeire - olvasható honlapján.

 Fotós díjai: Focus on Your World - különdíj, 2000; World Press Photo - II. hely, 2002; Wildlife Photographer of the Year - két különdíj, 2004; Nature's Best - 3 különdíj, 2004, 2009; Pictures of the Year International - Award of Excellence, 2009; Magyar Sajtófotó - 3. díj, 2010; World Press Photo - 1. díj, 2010.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!