Bulvár

2012.03.03. 05:05

Bobby Driscoll, az Oscar-díjas gyerekszínész 75 éves lenne

Hetvenöt éve, 1937. március 3-án született Bobby Driscoll tragikus sorsú egykori amerikai gyerekszínész, aki Oscar-díjat is kapott.

MTI

Bobby Driscoll apja Iowa államban kereskedett szigetelőanyagokkal, köztük azbeszttel, így kialakult tüdőbetegsége miatt költöztek a napfényes Kaliforniába. A csinos és értelmes fiút egy fodrász javaslatára vitték el szülei egy próbafelvételre, és az MGM stúdió egy kétperces epizódszerepre alkalmasnak is találta. Alakítása mindenkinek tetszett, így a 20th Century Fox stúdió egy háborús filmjében már nagyobb szerepet bízott rá.

A természetes, gyors felfogású csodagyereket a stúdiók kézről kézre adták, egyik szerep követte a másikat. Tizenhét éves pályafutása alatt számos nagysikerű filmben szerepelt, egyebek között a később Magyarországon is játszott, a Rémusz bácsi meséi című könyvet feldolgozó musicalben. A szintén gyermeksztár Luana Patten társaságában a Disney-stúdió több produkciójában lopták be magukat a közönség szívébe.

1949-ben az RKO stúdió Az Ablak című bűnügyi filmjéhez szerződtették. A stúdiót akkoriban megvásárló különc milliárdos, Howard Hughes azonban úgy vélte, a film rossz, Driscoll pedig nem színész, így csak nehezen tudták meggyőzni, hogy engedélyezze a bemutatót. A film hatalmas siker lett, a 13 éves fiú speciális, "miniatűr" Oscar-díjat is átvehetett alakításáért. Következő munkája a Disney stúdióhoz kötötte, Stevenson Kincses sziget című regényének filmváltozatában, amelyért jutalmul csillagot kapott a Hírességek Sétányán. Disney szíve szerint Tom Sawyer szerepét is neki adta volna, de a szerzői jogi viták miatt a terv nem valósulhatott meg. Szerepelt karácsonyi műsorokban, kölcsönözte hangját híres és kevésbé híres rajzfilmhősöknek, köztük az ifjú Goofynak. Utolsó nagy sikere a Pán Péter volt 1953-ban, ekkor heti fizetése már 1750 dollárra rúgott.

Annál nagyobb volt a csalódása, amikor 16 évesen elborították arcát a pattanások, amit többszörös alapozóréteggel sem lehetett eltüntetni, hangja pedig mutálni kezdett. Egy ideig még szerepelt tévéműsorokban, de filmes karrierje gyakorlatilag véget ért. 1958-ban még feltűnt A vörös kabát című filmben, de mivel a forgatás alatt egyik botránya a másikat követte, ezután nem szívesen foglalkoztatták.

Driscoll élete egyre inkább hullámvasútra kezdett hasonlítani

Tizenhét évesen nyúlt először drogokhoz, 1956-ban letartóztatták kábítószer birtoklásért, 1961-ben fegyintézetbe küldték elvonókúrára. Kiszabadulása után megnősült, három gyermeke született, de házassága válással végződött. 1965-ben New Yorkba költözött, hogy a Broadway színpadán kezdjen új életet, ám ismét csalódnia kellett. Andy Warhol művészi kommunájában festészettel próbálkozott, kamera elé utoljára egy underground filmben állt 1965-ben.

1967 végén elhagyta a kommunát és örökre eltűnt Manhattan fogatagában. Holttestét három héttel harmincegyedik születésnapja után találták meg egy elhagyott bérházban. Akkor még azonosítani sem tudták, és a szegények temetőjébe földelték el. Csak másfél év múlva kezdte el anyja kerestetni, és ujjlenyomata révén derült fény a holttest kilétére. A közönség csak 1971-ben szerzett tudomást Driscoll haláláról, amikor újra bemutatták egyik korábbi, nagysikerű filmjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!