Bulvár

2012.04.23. 05:45

Énekórával készülnek az olimpiára a kazah sportolók

Énekedzést is kapnak az olimpiára készülő kazah sportolók, akiknek nagyon alaposan meg kell tanulniuk az ázsiai ország himnuszát a hamarosan kezdődő játékokra.

MTI

A tanfolyam oka az a botrány, amely Kuvaitban történt nemrégiben egy nemzetközi lövészbajnokságon. Mivel kazah győzelem is született, és mivel arra nem készültek fel kellően a vendéglátók, a világhálóról töltötték le a kazah himnuszt, csakhogy nem az igazit sikerült, hanem a Sacha Baron Cohen brit humorista Borat című brit filmvígjátékából származó himnuszparódiát.    

Ennek szövege erősen eltér az eredetitől, nem aranyló napú eget meg aranykalászos sztyeppét dicsőít, hanem tudatja, hogy Kazahsztán a világ legnagyszerűbbike, vezetője nagyszerű bika, az összes többi országé csak kislányka, továbbá, hogy a kazah kálium a legjobb a világon, a kazah örömlányok pedig a legtisztábbak a térségben, természetesen - így a szöveg - a türkméneket kivéve.

A kuvaiti díjátadón a kazah Marija Dmitrijenko győzelme jóvoltából meg a szervezők rosszvoltából tehát a rossz himnusz hangzott el. Dmitrijenko rezzenéstelen arccal hallgatta végig a gúnyhimnuszt, majd megpróbált elnyomni egy kínos mosolyt. A kazah küldöttség bocsánatkérést követelt, és nyomására az éremkiosztót később újra megtartották, akkor már nem a Cohen-féle himnusszal.

Kazahsztán vezetője, Nurszultan Nazarbajev azóta is tajtékzik, ha szóba kerül a kuvaitiak baklövése. Felmerült a gyanú, hogy Dmitrijenko azért tudta komoly arccal végighallgatni a paródiahimnuszt, mert nem tudja rendesen az igazi szövegét. A sportoló edzője hiába hajtogatta, hogy a lövésznő egyszerűen döbbenetében nem tudta, mitévő legyen, ezért állt tovább szívére tett kézzel rendületlenül még az örömlányok dicsőítése alatt is.

Nazarbajev szerint azonban azonnal reagálni kellett volna, amint világossá vált, hogy nem stimmel a dolog, ezért aztán - az austriantimes.at című osztrák hírhonlap értesülése szerint - a minap megparancsolta, hogy a kazah atléták mindegyikének álmából felkeltve is fejből kell fújnia a valódi himnuszt, beleértve a kazahul nem tudó orosz származásúakat. Az olimpiára delegált kazah sportolóknak - és valószínűleg kísérőiknek is - vizsgázniuk kell himnusztudásból, mielőtt elmehetnek Londonba.

Sacha Baron Cohen egyébként nagyjából egy évtizede kezdett "kazahkodni", és azóta is a bögyében van Kazahsztánnak - jóllehet a kuvaiti botrányban egyáltalán volt nem ludas. Cohen életképeiben úgy szerepelnek a kazahok, mint akiknek kedvenc italuk az erjesztett lóhúgy, minden családi ünnepség előtt jókedvük megalapozásaként kutyát lőnek, és nemzeti sportjuk a tehénboksz.  

Cohen miatt többször felemelte szavát a Washingtonban akkreditált kazah nagykövetség a múlt évtized első felében. Kétségbeesett sajtóattaséja egy alkalommal a The Washington Post című amerikai lap révén volt kénytelen tudatni: "Sacha Baron Cohennek semmi köze Kazahsztánhoz, nem képviseli országomat, még csak nem is beszél kazahul!".

A "himnikus" Borat című film még 2006-ban készült, és akkora felháborodást váltott ki Kazahsztánban, hogy betiltották. Állítólag Kuvaitban is, így aztán még nagyobb sorsfintor a himnuszbaklövés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!