Bulvár

2017.06.24. 19:30

Genetikai énünk sokkal több mozgásra van kódolva - Sörhas ellen torna Alexandrával

VESZPRÉM Hatévesen kezdett tornászni. 18 évesen fitnesz magyar bajnok lett. Többször nyerte meg az Európa-, majd a Fitnesz-világbajnokságot is. Egy ország tévétornázott az útmutatásai szerint. Nemrég töltötte be 40. életévét.

Molnár Sándor

A jeles alkalomra készíti az „utolsó" DVD-jét, amelyen 40 kedvenc gyakorlata szerepel majd.

A Veszprémi Sörfesztivál vendége volt vasárnap délután Béres Alexandra. Jómagam is ellátogattam a Historia Kertbe, hogy szemtanúja legyek az érdekes találkozásnak. Kíváncsi voltam, hogy mi sül ki a békésen sörözgetők (gondoltam, zömében férfiak) és a csinos fitneszedző találkozásából. A helyszínen kiderült, hogy a közönséget ezen a délutánon inkább családok alkotják, tehát a hölgyek és a gyerekek is szép számmal eljöttek a tornára. Ennek ellenére kíváncsi voltam, hogy az egykori világ-, európa- és magyar bajnok hogy vélekedik a szokatlan fellépésről.

- Én is úgy gondolom, hogy nehéz dolgom van egy sörfesztiválon, de mindenképpen érzékelhető, hogy a fesztiválok is szeretnének már valamilyen egészséggel kapcsolatos szolgáltatást nyújtani. Ha egész nap söröznek az emberek, akkor legyen valami olyan, ami mozgásos élmény. Azoknak a családoknak is felhívhatja a figyelmét, hogy érdemes ellátogatni a rendezvényre, akik nemcsak azért jönnek, hogy egész nap iszogassanak, hanem a programok kedvéért - vélekedik Béres Alexandra.

A délutáni tornán zömében fiatalok (lányok) és anyukák vettek részt Fotó: Molnár Sándor

Véleménye szerint minden élmény jót tesz, de nem attól fog valaki egészségesebben élni, hogy ő most eljött egy fesztiválra. Viszont, ha a résztvevők jó élményt szereznek, jólesik a mozgás, akkor lehet, hogy kedvük lesz utána is folytatni, és máskor is elmennek mozogni.

A délutáni tornán zömében fiatalok (lányok) és anyukák vettek részt, illetve a színpadot elfoglalták az apróságok, akik ugyan eltörpültek az izmos példakép mellett, de csillogó szemekkel próbálták meg utánozni a mozdulatait.

- A gyerekeket nagyon szeretem, és szívesen látom őket a színpadon, bár ez általában egy kis káoszt is okoz. De annyira aranyosak, olyan jókedvűen csinálják a gyakorlatokat és annyira őszinték, hogy engem is mindig feldob a jelenlétük. Nem is beszélve arról, hogy akik velük szemben állnak, azok is mindig mosolyognak. Nagyon jót tesz a programnak és más családokat is ösztönöz arra, hogy elkezdjék - meséli alkalmi fellépőtársaival kapcsolatban Alexandra.

A kétgyermekes anyukának kislányai vannak, a hét és fél éves Panka és a kétéves Flóra. Panka négyévesen kezdett tornászni, és akkor még kifejezetten ügyetlen volt, elesett a saját lábában, de nagyon szorgalmas volt és figyelt. Mostanra már nagy örömét leli benne, szereti, és már versenyt is nyert, de neki nem ez az útja - vallja a sportos anyuka.

Az apróságok színpadi jelenléte, bár néha kis káoszt okoz, nagyon jót tesz a programnak, és más családokat is ösztönöz arra, hogy elkezdjék a közös testmozgást Fotó: Molnár Sándor

Kíváncsi voltam arra is, hogy vajon mennyit mozog az ország egyik legismertebb fitneszarca.

- Edzéseket is tartok, amelyeket mindig végig is tornázom és mellette kocogni is szoktam. Általában négyszer-ötször egy órát mozgok egy nap. Nem szeretem túlzásba sem vinni, de ez még kellemesen belefér az életembe.

Másoknak, nekünk közönséges halandóknak háromszor egy óra mozgást javasol. Ez már sokat jelentene, de változást elérni négyszer egyórányi mozgással lehet.

- Genetikai énünk sokkal több mozgásra van beállítva, mert futottunk a mamut elől, a mamut után, vadásztunk, halásztunk, gyűjtögettünk, napi több órát mozogtunk. Mostanra, ha azt mondom, hogy háromszor egy óra, akkor általában mindenki visszalép és azt mondja, hogy ennyi nem fér bele az életébe. Csak abba kellene belegondolnunk, hogy a szívünk, az mindenképp dobog, keringeti a vérünket, de a nyirokkeringésünket a mozgásunk keringeti, és ez szükséges ahhoz, hogy egészségesek, stresszmentesek legyünk. Ezen muszáj elgondolkodni, hogy akkor mégis hová fér bele az életünkbe a mozgás ebben a felgyorsult világban? - teszi fel a mindannyiunkat érintő nagy kérdést.

Megtudom azt is, hogy legidősebb tanítványa 85 éves, és 60 évesen kezdte. Bármikor elkezdhetünk mozogni, a fontos az, hogy a korunknak és a fizikai állapotunknak megfelelő mozgásformát válasszunk. A mozgás mindig örömet okoz és jót tesz velünk, de ne vigyük túlzásba, mert ha túlhajtjuk magunkat, akkor előbb-utóbb nem lesz hozzá kedvünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!