Bulvár

2017.07.04. 13:45

Sok változáson ment keresztül, de a fejlesztés még nem ér véget

Aki járt mostanában a Balaton-parti városban, nem kételkedhet: Füred az ország egyik legdinamikusabban fejlődő települése, és az egyik legszebb is.

Horváth Gábor

Ha valahol megfelelő alapok vannak a fejlődésre, épülésre, akkor az Balatonfüred. A kisváros az ország egyik legszebb fekvésű települése, de még a Balaton-parti szomszédok között is előkelő pozíciót élvez. Elég csak körülnézni a természeti adottságok során: Balaton, északi part, lágy, de mégis igazi Riviéra- hangulatot árasztó hegyoldalak, szénsavas gyógyforrások, Tihany és a dombokon futó szőlőültetvények látványa.

A kisváros az ország egyik legszebb fekvésű települése, de még a Balaton-parti szomszédok között is előkelő pozíciót élvez

A "születési adottságok" mellett Balatonfüred a hagyományokban sem szenved hiányt, gondoljunk a település reformkori szerepére, Jókai Mór villájára, Kisfaludy Sándor kőszínházára, a balatoni gőzhajózás elindulására, vagy a vitorlásélet, hajógyártás és versenyzés 19. századi kezdeteire.

Mindezekkel együtt Balatonfüred egészen 1971-ig falu volt (legalábbis jogilag, abban az évben kapta meg a gyógyüdülővárosi rangot), és az azt követő időszakban nem volt éppen dinamikus a fejlődése. Persze épült, szépült, növekedett, de az igazán komoly,
dinamikus előrelépés az legutóbbi években indult be.

A helyi igények és az idegenforgalom egyre látványosabb és hosszabb (a korábban rövidke nyári szezont sikerült kiszélesíteni, Füred ma már "egész éves város") pulzálását számos fejlesztés igyekszik kielégíteni.

Az említett dinamikus fejlődés a reformkori városrész felújításával kezdődött, a Balaton-part Ékköve program a helyi jellegzetességek, történelmi és kultúrtörténeti érdekességek figyelembevételével gondolta át a település egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal rendelkező részét. Többek között megújult a Gyógy és a Vitorlás tér, a Széchenyi park és a rózsakert. Új épületeket alakítottak ki, így a helytörténeti látogatóközpontot, s felújították a Jókai Mór Emlékházat.

A szépen felújított Vaszary-villa egész évben kulturális programokat, kiállításokat kínál

Nem sokkal később eltűnt a helyi viszonyok között monumentális épületszörny, a régi szovjet üdülő, hogy teret adjon egy még régebbi, patinás helynek, a felújított Vaszary-villának és parkjának.

A program végén készült el az "új" Kiserdő, a különleges pihenőpark is megőrizte eredeti jellegét, miközben alaposan átalakult. A zöld terület természetesen megmaradt, új játszóteret, színházteret, tornapályát alakítottak ki, felújították a régi sétányokat, újakat építettek.

A közelmúltban az Állami Szívkórház is jelentős renováláson esett át.

Füred legnépszerűbb nevezetessége, a Tagore sétány és környéke nemrég újult meg, a partszakasz fejlesztése egységes terv szerint haladt, s az eredmény magáért beszél.

Az Esterházy és a Kisfaludy strandot minden évben újítják, csinosítják, a vendégek ebben a szezonban is találkozhatnak újdonságokkal (például fitneszpark lesz a Kisfaludyn, napvitorlákat helyeznek el az Esterházyn, ahol a gyerekeknek több új játékkal és medencével is kedveskednek) a korszerű fürdőzőhelyeken.

Ha elszakadunk a parttól, akkor sem kell csalódnunk. A Balaton Szabadidőközpont mellé idén elkészült a városi uszoda, s ha már sport, hamarosan újabb két tornacsarnokkal bővül az egyébként is elismerésre méltó helyi infrastruktúra. A 2017-es vizes világbajnokság (Balatonfüred a vébé nyílt vízi eseményeinek színhelye lesz) szintén magával hozott egy sor fejlesztést, ezek közül a legnagyobb a Zákonyi utcai mélygarázs kialakítása, valamint a fölötte lévő terület átalakítása.

A városi uszoda közelmúltban átadott épülete

Bóka István polgármester nemrég jelentette be, hamarosan elkezdődik a Lóczy gimnázium épületének korszerűsítése; a várhatóan a jövő év elején induló projektre közel egymilliárd forint áll majd rendelkezésre.

Felsorolni sem könnyű, mennyi minden történt a városban az utóbbi időben. Ha összehasonlítjuk a mai Füredet a 10-15 évvel ezelőttivel, óriási a különbség. A város - pályázati és saját források segítségével - lüktető turisztikai célponttá vált, de eközben megőrizte patinás történelmi és kulturális hagyományait. Fel volt (és van) adva a lecke, úgy kellett szépíteni-bővíteni, hogy közben nem torzítanak az alapadottságokon. Úgy, hogy a megnövekedett forgalmat és a helyi igényeket egyaránt figyelembe veszik. Fontos volt, hogy élhető terek alakuljanak ki.

Bárhol körül lehet nézni, mindenütt ott a bizonyíték: sikerült. Nyilván akadnak hiányosságok és megvalósítás előtt álló projektek egyaránt, a munka természetesen még messze nem ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!