Bulvár

2017.09.03. 15:50

Házasság az óceán mélyén - Szertartásvezetővel ez sem lehetetlen!

TAPOLCA Ma már fel sem kapjuk a fejünket, ha azt halljuk, hogy egy fiatal pár a Balaton partján, vagy akár az óceán mélyén házasodott össze. Eddig meglehetősen bonyolult volt az ilyen, nem szokványos helyszíneken szervezni a ceremóniát, a szertartásvezetők azonban ma már a pár minden kérését képesek teljesíteni.

Tóth B. Zsuzsa

Megyénk egyik szertartásvezetőjét, a tapolcai D-Wéber Veronikát kérdeztem arról, hogy mivel is foglalkoznak ők valójában.

- A szertartásvezető által vezetett esküvői szertartás külsőleg azonos az anyakönyvvezetői ceremóniával, hiszen ő is nemzeti színű vállszalagban esket, házassági lapot irat alá, elmaradhatatlan a gyűrűhúzás és a csók is. Az egyik lényeges különbség azonban mégis az, hogy míg az anyakönyvvezető jogilag köti össze a párt, addig a szertartásvezető által bonyolított szertartás nem hoz létre jogi köteléket. Vannak olyan települések - magyarázza Veronika -, ahol az illetékes anyakönyvvezető nem vállal külső helyszínen esketést és ünnepnap vagy vasárnap sem lehet hivatalosan házasságot kötni. A szertartásvezető bármikor a rendelkezésre áll, legyen az vasárnap reggel, vagy bármilyen ünnepnap, például szenteste, szilveszter éjjele vagy újév hajnala. Nehezítő körülmény a polgári házasságkötésnél, hogy az anyakönyvvezető személye nem választható, hiszen csak az adott hivatal közigazgatási területén belül teheti fel a nagy kérdést. A szertartásvezető az országban bárhol eskethet, akár vízparton, az erdő mélyén, egy pajtában, vagy a saját kertünkben. Lehet szó bármilyen járműről, nincs hivatali, vagy területi akadály a szertartásvezetővel történő menyegző előtt. Hiszen mozgó vonaton, hőlégballonban, vagy repülőn, hajó fedélzetén is levezeti a ceremóniát. Sőt, ha a szerelmesek külföldön kívánják kimondani a boldogító igent, arra is van lehetőségük, hogy a saját anyanyelvükön tegyék meg - mondja Veronika.

 

A területi akadály külhonban is elhárul minden esetben egy szertartásvezetővel törtnő esketés elől, hiszen bárhol megtartható a ceremónia. A nyílt vízen, vagy a levegőben nem lekövethető, hogy melyik ország területén tartózkodunk. A szertartásvezető mindent meg tud oldani, és időbeni korlátai sincsenek. A szertartásvezető személye választható, ő minden esetben arra törekszik, hogy baráti viszonyt alakítson ki a párral. Az anyakönyvvezető előtti esketésnél meg van kötve a párok keze, az elképzeléseik megvalósításában nincs akkora lehetőségük, mint egy szertartásvezetőnél. Ezért már sok esetben Magyarországon a házasulandók hétköznap, két tanúval megkötik a házasságot az anyakönyvvezető előtt. Munkaidőben a polgármesteri hivatalban általában díjmentesen. Így az anyakönyvvezetői igennél a pár a tanúk jelenlétében esküszik, nincs menyasszonyi ruha, nincs szülőköszöntés, dekoráció, bevonuló zene, koreográfia. Majd egy másik, tetszőleges időpontban és helyen, ahol a menyegzőt vagy lakodalmat tervezik, nem hivatalosan, de ünnepélyesen, meghitt hangulatban az egész násznép és a szertartásvezető előtt megerősítik házasságkötésüket - magyarázza Veronika.

Valószínű, hogy ezért a széleskörű szolgáltatási palettáért is indították útnak két évvel ezelőtt a szertartásvezetői képzést, amelyen ő is részt vett. Nemcsak szakmai, hanem beszédtechnikai gyakorlatokon is részt vehettek a leendő szertartásvezetők. Mivel előadói tevékenységről van szó, Kovács Gábor Dénes, az Operettszínház drámapedagógia-tanára trenírozta őket és adta át nekik tudása legjavát. Veronika egyébként nemcsak diplomázott rendezvénymenedzsmentből, dolgozott is a szakmában. Nyomtatott sajtó specializációt is választott a főiskolán, kommunikáció szakon. Így mostanra ötvözte tudását és alkalmazza a tanultakat, egyénre szabva írja meg a szertartás szövegét és a szokásos elemek, mint a gyertya gyújtás, homoköntés mellett engedhet a házasulandók olyan kérésének is, mint például a fogadalomtétel vagy egy közös kisfilm lejátszása, fa ültetése, időkapszula elásása.

A szülőköszöntést csak egy opcióként ajánlja fel, mert nem minden esetben szeretnek kitérni a fiatalok erre az érzékeny pontra. Hiszen vannak olyan családok, ahol a szülő nem élheti meg gyermeke házasságkötését. Ilyenkor az ifjakra van bízva a döntés.

Egyébként a kínálat széles körű, a pár röptethet galambot és akár bort is házasíthat. Azt tehetnek, amihez éppen kedvük van, csak az elképzelésük szabhat határt. Egyedi, személyes és meghitt lehet így a nagy nap, az ifjú házasok életének legszebb napja. Ezért is választ egyre több pár szertartásvezetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!