Bulvár

2017.09.01. 17:15

Staféta Retezár Imrével

Rasovszky Kristóf azt kérdezi Retezár Imrétől, mi az érdekes a rovarok kutatásában.

Mátételki András

– Az élővilág egyedeinek húsz százalékát teszik ki a rovarok, ahová a bogarak is tartoznak, amelyekre jellemző a nagy szín- és formagazdaság – mondja a 84 éves Retezár Imre, aki a Magyar Rovartani Társaság választmányi tagja, számos tudományos cikk és könyv szerzője, a vázsolyi kiállítás egyik résztvevője.

Retezár Imre
Fotó: a szerző

– Én a futóbogarakra, a futrinkákra specializálódtam már diákkoromban az egyik barátommal, akinek az apja világhírű bogárkutató volt. Építőmérnökként dolgoztam, szabadidőmben pedig hódoltam ennek a hobbimnak. A családi könyvtárban leltem arra a könyvre, amely a Kaukázusról szólt. Negyven év alatt tizenötször fordultam meg ott, ahol a szokásos kutatási módszerrel több új fajra is bukkantam. A földbe ásott 2–3 decis műanyag poharakba ecetet öntünk, majd 2–3 hét után visszamegyünk, hogy begyűjtsük a „termést”. Ma közel 400 ezer fajt ismerünk, de az ismeretlenek száma több millióra rúg. A gyűjtési technikák egyre szélesebb körűek, így nem maradnak ki a kutatásból például az őserdők lombkoronái sem. Van még mit bővítenem a negyvenezres gyűjteményemen...

AZT KÉRDEZI Vándorfi Győzőtől, hogy mit ehetnek a cukorbetegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!