Bulvár

2017.08.09. 13:45

Rendkívüli időjárás a múltból! - Százharminc éve heves zivatarzónák tomboltak a térségben

VESZPRÉM - Százharminc éve, 1887. augusztus 17-én este és 18-án napközben két heves zivatarzóna vonult át térségünk fölött. Az előbbi a megye nyugati területeit, a másnapi pedig Veszprémet és környékét sújtotta erősebben. A korabeli lapok részletesen beszámoltak a nem mindennapi jelenségről. Ezekből a tudósításokból gyűjtöttem egy színes csokorra valót.

Kovács Győző

Előszeretettel mondjuk különleges időjárási esemény után, hogy ilyenre nem emlékszünk, pedig rendkívüli időjárás volt már a múltban is! Százharminc éve például két heves zivatarzóna sújtott le térségünkre - derül ki Kovács Győző veszprémi meteorológus összeállításából. A Veszprémi Független Hírlap 1887. augusztus 20-án így számolt be a rendkívüli viharról: Szörnyű orkán vonult át városunk s vidéke fölött.

Még fél 12 órakor tiszta, derült volt az ég s mi sem engedte sejtetni a közelgő katasztrófát. Majd hirtelen beborult az ég s esti sötétség borult a láthatárra. Észak- s nyugatról óriási fekete felhőtömegek rohantak elő és sűrű villámcsapás hullott. Majd felhőszakadásszerű záporral, vegyest mogyoró-nagyságú jégesővel jött az orkán. Oly erővel dúlt a szélvész, hogy évtizedek óta ilyenre nem emlékezünk. Óriási fákat terített földre az orkán.

A Veszprémi Független Hírlap 1887. augusztus 20-án az alábbi cikkben számolt be a rendkívüli viharról:

Szörnyű orkán vonult át városunk s vidéke fölött 1887. augusztus 18-án, csütörtökön délben. Még fél 12 órakor tiszta, derült volt az ég, s mi sem engedte sejtetni a közelgő katasztrófát. Egyszerre több foknyi esést mutatott a légsúlymérő, mire hirtelen beborult az ég, s esti sötétség borult a láthatárra. Észak- s nyugatról óriási fekete felhőtömegek rohantak elő és sűrű villámcsapás hullott. Majd felhőszakadásszerű záporral, vegyest mogyoró-nagyságú jégesővel jött az orkán.

Oly vehemens erővel dúlt a szélvész, hogy évtizedek óta ilyenre nem emlékezhetünk. A városban hét házat rombolt össze az orkán; a temetőhegyen három házat, a Jeruzsálem-hegyen két házat pusztított el - többnyire szegény emberekét. A komakúti-téren Szebényi házának pléhtetejét hordta le; a vásártéren a Rosos-házat több helyen megszaggatta. Több háznál csupán a kéményeket döntötte le. - Eközben rohanó patakokká váltak a lejtős utcák, melyeknek csatornáit az előző éjjeli zápor telehordta homokkal, iszappal s így a roppant víztömegeket amúgy is befogadni képtelenek voltak.

Az új megyeház keleti frontja egyik villámhárítójába még az előző éjjeli vihar villáma leütött, s föl-szakította a kórház-utca alatt levő, gondatlanságból be nem temetett, üres boltozatot. A fennsíkon hirtelen kiáradt Balog-tó vize iszonyú erővel rohant most le a kórház-utcán és a fölszakadt boltozatot elárasztván, egész hosszában alámosni kezdte a megyeház fundamentumát.

Véghely alispán hírét véve a veszedelemnek, kirendelte a tűzoltóságot s a vízemelő hydrophorokkal rögtön szivattyúzni kezdette az elöntött boltüregeket, egyszersmind trágya s földtömegekkel elzáratta a kórházutcán lezúgó vizeket, melyek aztán a főispáni lak udvarán át az ördög-árokba zajlottak. Esti hét óráig a tűzoltóság s 50 napszámos dolgozott a megyeháznál s tegnap (augusztus 19-én) betömték a vízmosásokat, s erősen le-sulykolták a földet. (Itt mindenesetre csak erős beton-csatorna építése nyújthat kellő biztonságot a megyeháznak!)

Vihar előtti kép 1968-ból Balatonlelléről, háttérben az északi parttal. "Hirtelen beborult az ég, s esti sötétség borult a láthatárra"
Fotó: Fortepan/Nagy Zoltán

A vidéken is mindenütt óriási a kár s emberélet is veszett el. Az almádi-fürdőn több nyaraló megrongáltatott; a Szabadira vezető út száz-éves óriás fasoraiból óriási fákat földre terített az orkán; Veszprémben a lövölde-kert fáit összedöntötte. A püspökkert egyes sudaras fáit kitépte s átdobta a Plosszer-sétányra.

Tótvázsonyban a vihar meg-ölt egy embert, két ember halálosan sérült meg; négyen könnyebben sebesültek. Litéren a Kopácsy kastélyban is roppant kárt okozott; több épületet összedöntött; sok eleséget elsodort a vihar s több ember megsebesült. Hiób-hírek (vész-hírek) minden községből érkeznek még ma is, erről a 10 percig tartott szörnyű katasztrófáról, mely soká fog rémes emlékezetünkben maradni.

A Veszprémi Független Hírlap egy hét elteltével (augusztus 27-én) röviden a vidéki károkról is beszámolt:

Vihar után. Lapunk múlt számában bőven tudósítottuk olvasóinkat ama tetemes károkról, amiket a múlt héten dühöngő orkán idézett elő vármegyénkben. Újabban a megye minden részéből érkeznek tudósítások, melyek szerint minden felé újabb károkat fedeznek fel. Városlődön a vihar hasonló dühvel működött, mint Tót-Vázsonyban. A bakonyi erdőkben, a veszprémi káptalan birtokán - óriási fákat csavart ki tövestől. A kár harmincezer forintra tehető.

A Veszprémi Közlöny augusztus 21-én így számolt be az eseményről:

Orkán. Múlt csütörtökön délben óriási orkán vonult át városunk és vidéke felett, melynek pusztító volta a képzelmet felülmúlja. A legvastagabb fák tépettek ki tövestül, házak tetei söprettek el vagy bontattak meg irgalmatlanul, házfalak döntettek be, kertekben, utcákon, országutakon akadályok, torlaszok keletkeztek úgy, hogy a járás-kelés megakadt, e mellett valósá-gos felhő szakadt ránk és borított el mindent vízzel, sárral, iszappal. A kár mindenütt borzasztó.

A Veszprém augusztus 21-én rövid hírben tudósított az eseményről:

Felhőszakadás és nagy vihar volt folyó hó 18-án 11 órakor városunkban és környékén. Háztetőket és kéményeket lesodort, fákat kitördelt, ablakokat bezúzott. A városház udvarán levő szép fasort is tönkre tette volna, de városunk derék rendőrbiztosa a vihar keletkezésekor a legnagyobb gyorsasággal, a felhőszakadás közepette, karókhoz kötötte a szép fákat s így voltak megmenthetők.

Egy héttel később, szintén a Veszprém című újság részletesen beszámolt a vidéki kártételekről:

Vihar a vidéken. Padrag, Halimba és Szőc községeket - írja tudósítónk - a hosszan tartó szárazság után folyó hó 18-án délelőtt háromnegyed 11 órakor egy negyed óráig tartó felhőszakadás sújtotta, a mely, dacára, hogy oly rövid ideig tartott, mégis bámulatos károkat okozott. Délelőtt háromnegyed 11 órakor hirtelen fekete felhők emelkedtek fel határunk nyugoti részén, melyek vészt jósló gyorsasággal emelkedtek feljebb, feljebb, míg végre fejünk felett csakhamar megállani látszottak; heves orkán támadt jeges esővel kisérve - a jégdarabok pulyka- és tyúktojás nagyságúak voltak.

Villámlás a Balaton fölött Révfülöpről fotózva augusztus 6-án
MTI-fotó: Mohai Balázs

A szél a házak födelét megbontotta, sőt többeket teljesen a földre is dobott; 15-20 centiméter átmérőjű törzseket derékban kettétört, vagy tövestül csavarta ki. A helység észak és északnyugoti oldal felé néző házainak falait, ablakait a jég mind bezúzta, a falakról a vakolatot lehántotta úgy, hogy a puszta kövek látszanak ki.

A csapás oly hirtelen érte falunkat, hogy a mezőn dolgozó munkásoknak nem volt idejük hajlékukba menekülni, hanem a mezőn lefekve tudták magukat némileg védeni a borzasztó jégverés ellen s legtöbben az ütési sebektől véresen jöttek haza, hol vízzel telt hajlékot találtak. A szántóföldek termőrétegeit a laposabb helyekre hordta, s még most is víz alatt állanak; a szőlő és tengeri termés teljesen tönkre tétetett a burgonyákban is nagy a kár.

Legborzasztóbb pusztításokat okozott az orkán az erdőkben, hol a fák ketté törve, halmokban hevernek. Az erdőben legelésző marhák a jégverés elől a fák alá menekültek, hol a ledülő fatörzsek egynek derekát törték le, egy másiknak pedig szarvait és több marha az ütésektől megsérült. A tarlókon legelésző nyájak jégtől véresre vert sebektől borítva nagy lármával szaladtak a faluba.

A nagy zivatar csillapultával minden felé pusztulást lehetett látni. - A földmívesek most másodízben sújtattak, ugyanis első ízben a borzasztó szárazság, s most a nagy erejű vihar hatása által.

Mindenki gondtól terhelve néz a közelgő tél elé.

A Veszprémi Független Hírlap tudósításában említett 17-i vihar a megye más területeit is érintette. Erről olvashatunk a Pápai Lapokban augusztus 20-án:

Jégeső. Folyó hó 17-én este 9 órakor orkánszerű vihart követve, roppant jégeső pusztított városunkban. A galambtojásnál nagyobb jégdarabok oly erővel hullottak, hogy a szélirányban fekvő ablakokat csaknem kivétel nélkül bezúzták, legtöbb kárt szenvedett a honvédségi laktanya, vasúti indóház, főiskolai épület, állandó színház, izraelita templom stb. A gyümölcs- és szőlőtermést, a kerti veteményeket mind a városban, mind a pápai szőlőhegyekben tönkretette a jégzápor. Hasonló jégesőt jelentenek P. Gyimótról is.

Természetesen a lap beszámolt a 18-i veszprémi pusztításról is:

Nagy vihar Veszprémben. Veszprém vidékén csütörtökön délben, féltizenkét óra tájban, egész váratlanul óriási vihar kerekedett, mely az egész vidéken nagy károkat okozott. Veszprém városában a vihar sok háznak a tetejét, kéményét elhordta, a sétányokat elpusztította s a felhőszakadásszerű s jéggel vegyes zápor a csatornákat beiszapolta, úgy, hogy a lejtős utczákon rohanó patakok hömpölyögtek.

A szabadi úton száz éves fákat tövestől ki-csavart a szél. Az almádi fürdőben a nyaralókat megrongálta a vihar s a gyümölcsfákban óriási kárt csinált. Tót Vázsonyban az orkán egy férfit megölt; két ember halálosan, négy könnyebben megsérült. A szomszédos községekből mindenünnen nagy pusztításokat jeleznek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!