Bulvár

2016.09.08. 15:20

Randevú a mesébe illő tőzegboglárral

Ha a magashegyekben járok, szinte lépten-nyomon találkozom vele, de itt lent alacsonyan, egy lápréten egészen más érzés. Szívet melengető hazai síkvidéken a vele való randevú .

ifj. Vasuta Gábor

Kispirit település határában a Marcal-medencében fekvő láprét egy foltját fehérre színezi a napjainkban nyíló tőzegboglár (Parnassia palustris). Természeti értékek szempontjából szerencsés helyzetben van ez a terület, mert a Marcal hajdani árterületén fekszik, itt a magas talajvízszint miatt viszonylag kevés a szántóterület, helyette természetközeli élőhelyek maradtak fenn.

A tőzegboglár nem feltűnő, de nagyon jellegzetes, mással össze nem téveszthető növény. A kőtörőfüvekkel (Saxifragaceae) áll rokoni kapcsolatban. A család tagjai az északi félteke hűvösebb vidékein élnek. Hazánk területén hidegkori reliktum jellegű fajnak minősül.

A csodás virágú tőzegboglár nyár végétől ősz elejéig nyílik. Szára 10-25 centi magas. Szirmai egy centiméteresek, lilás rajzolatúak
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Tudományos nevét a görög Parnasszosz-hegyről kapta. Népies neve, a tőzegboglár azonban sokkal találóbb, ami jellemző élőhelyére, a tőzegesedő láprétre utal.

Virágunk nyár végétől ősz elejéig nyílk. Szára egyszerű, 10-25 centiméter magas. Az egyetlen, szíves-tojásdad szárlevél az alsó harmadán öleli körül a szárat. A virág magános. A szirmok körülbelül egy centiméteresek, lilás rajzolatúak.

Napjainkban hazánkban erősen megritkult. Veszprém megye területén csak néhány helyen ismeretes az előfordulása. A termőhelye Kispirit határában természetvédelmi területen található.

A növény eszmei értéke 10 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!