Bulvár

2009.01.09. 08:17

A pletyka sokkal hatásosabb az igazságnál

<b>Napló</b> - Nagyobb az ereje a pletykának, mint az igazságnak - ez derül ki egy tanulmányból, amely rávilágít: az emberek még akkor is elhiszik azt, amit csak suttogtak nekik, ha bizonyíték birtokában vannak az ellenkezőjéről. Nem túl szívderítő kép...

Deák Dóra

"Láttuk, hogy a pletyka erős befolyással bír még akkor is, ha a résztvevők egyaránt hozzáférhetnek az eredeti információhoz és az ugyanazzal az információval kapcsolatos pletykához. Nyilvánvaló, hogy a pletykának nagy a manipulációs képessége" - írták a szakemberek a Brit Tudományos Akadémia folyóiratában. 

A tanulmány során a kutatók pénzt adtak a diákoknak és megengedték nekik, hogy azt a játék során odaadják másnak. A diákok közben jegyzeteket készítettek arról, hogy mások miként játszanak, amit bárki figyelemmel kísérhetett. 

A diákok hajlottak arra, hogy kevesebb pénzt adjanak az "undok fösvény" jelzővel lefestett játékosoknak és többet azoknak, akiket "bőkezű játékosokként" vagy "társasági emberekként" ecseteltek nekik - mondta egy, a kutatást lefolytató szakember, hozzátéve: "az emberek csak a pletykát vették figyelembe és nem voltak tekintettel korábbi döntésekre". 

Ezt követően a kutatók továbbmentek, s előbb megismertették a diákokkal az emberek tényleges döntéseit. Majd közöltek velük hazug pletykákat is, amelyek ellentmondtak a tényeknek.

A józan ész megkövetelné ilyenkor az óvatosságot, de a diákok hallgattak arra, amit mások mondtak - tette hozzá a szakember. 

Vajon mi mit tennénk hasonló esetben? És mit tegyen az, akiről valótlan állításokat közölnek? A társadalom őket előbb kiközösíti, mint azokat, akik az igaztalan állításokat terjesztik.  

További érdekes kutatási eredmények itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!