Bulvár

2017.05.31. 16:19

Egy kis egzotikum: bakonyi datolyapálma

A napokban virágoznak, így teljes szépségükben láthatók Pék Hajnalka datolyapálmái.

Müller Anikó Hanga

A Bakony az ország egyik leghidegebb és legcsapadékosabb vidéke, gyakoriak itt a kis falvakat a külvilágtól elzáró hófúvások. Legmagasabb pontja a település fölé magasodó Kőris-hegy, 709 méterrel. Klímája a hegyvidéki növényzet kialakulásának kedvez, éppen ezért számít itt szenzációnak a mediterrán, vagy trópusi vidékek növénye, melynek különös története is van.

Pék Hajnalka nagy gonddal neveli a datolyapálmákat, mindig csodálja virágba borulásukat

– Édesanyám harmincöt évvel ezelőtt járt Medjugorjeben, ahol lenyűgözték a datolyapálmák. Szeretett volna magával hozni néhányat, de azt tanácsolták neki, vegyen egy doboz datolyát, a magjait ültesse cserépbe, várjon vagy tíz-húsz évet és majd meglátja. Így is tett, mesélte Hajnalka.

Kb. húsz magocska megeredt, a kis magoncokat óvták, az ablakközben, párás helyen nevelgették, tizenöt év alatt félméternyit fejlődtek, majd hirtelen elkezdtek nőni. Tavasszal kikerültek a szabadba, de kezdték kinőni az edényt, a gyökerük annyira dús, vastag lett, hogy hiába öntözték, a víz kifolyt, mert a gyökérzet minden földet fölélt.

– Hat évvel ezelőtt gondoltam egyet, kipróbálom, hogy beásom őket a földbe, lesz vele, ami lesz, ha nem tetszik nekik, feladom. Nagyon is jót tett nekik, elkezdtek nőni, a leveleik sokkal zöldebbek lettek, és ami még soha nem történt, elkezdtek virágozni. Ez a folyamat nagyon érdekes. Először a felső levelek között kibújik egy kagylószerű kis képződmény, nődögél, majd lepattan és kinyúlik belőle egy szőlőfürt szerű szár, a végén dús zöld, ikraszerű bogyócskákkal, majd elkezdenek tágulni, sárga virágok lesznek belőlük. Egy pálma három-négy virágot hoz, de sajnos a gyümölcs nem terem meg itt a mi éghajlatunkon, mondta a büszke tulajdonos.

Októberben a leveleit szorosan összeköti, körülássa a gyökereket, kifordítja a földből, egy nagy vasfazékba teszik – egy ember ehhez kevés – „betáncoltatják a garázsba, ahol áttelel. Februártól-márciustól kell újra locsolgatni. Több apró titka is van a gondozásának.

– Nagyon szereti a párás levegőt, az esőt, a vizet. Nyáron slaggal öntözöm, reggel, este, arra jöttem rá, középre kell önteni a vizet, ahol most a virágok vannak, mutatta Hajnalka, aki sok vendéget fogad nyáron, s mindenki megcsodálja a bakonyi datolyapálmákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!