Bulvár

2009.06.15. 10:46

Elkészült Abramovics legújabb, legnagyobb jachtja

Moszkva - Roman Abramovics, a csukcsföldi árvából lett, Londonban élő orosz multimilliárdos legújabb jachtja hamarosan elkészül, s gazdája jövőre már meg is teheti rajta az első kirándulást: a csodahajó neve Eclipse - magyarul nap-, illetve holdfogyatkozás - s valóban árnyékba borít minden eddigi luxushajót.

MTI

A Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap hétfői beszámolója szerint a hajó kerek félmilliárd dollárba került, közel 170 méter hosszú, vagyis 11 méterrel hosszabb a világ eddigi legnagyobb óriásjachtjánál, a dubaji uralkodó Arany csillagánál. Természetesen van rajta helikopter-leszállóhely, kettő is, fitneszterem és úszómedence. 
    
Különös figyelmet érdemelnek azonban védelmi berendezései: a tulajdonos hálószobáját acél falak és golyóálló ablakok védik, a hajó saját légvédelmi rendszerrel bír, s van rajta egy mini tengeralattjáró is, nem annyira a víz alatti kiránduilásokra, mint inkább arra az esetre, ha az Eclipse katasztrófába kerülne, vagy támadás célpontjává válna. 
    
Abramovics flottájában ezen kívül még három jacht van: a "mindössze" 49 méteres Sussurro, a 86 méteres Extasy, és a legutóbbi szerzemény, a 115 méteres Pelorus. 
    
A londoni Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa és volt csukcsföldi kormányzó már most is évi 25 millió dollárt kénytelen jachtjai fenntartására fordítani: csak a Pelorus egyszeri feltankolása 120 ezer dollárba kerül, s akkor még szó sem esett a kikötői helyekről, a nagy létszámú személyzetről és a karbantartásról. 
    
A most 42 éves milliárdos vagyonát kőolajból szerezte. Más dúsgazdagokhoz hasonlóan a gazdasági világválságban ő is sokat vesztett, de az Eclipse-t még a válság előtt, 2007-ben rendelte. Igaz, akkor az árát mintegy 300 millióra becsülték. Abramovics tavaly a Forbes magazin listáján 23,5 milliárd dollárra becsült vagyonával a 15. helyen állt a világ leggazdagabb emberei között, míg idén "mindössze" 8,5 milliárddal az 51. helyen áll. 
    
Öt gyermeke van, két éve vált el első feleségétől, s azóta Darja Zsukova orosz modellel él. Mivel Zsukova a kortárs orosz művészet és általában a modern művészet nagy pártolója, élettársa nyitott neki egy hatalmas galériát Moszkvában, s megajándékozta egyebek között egy több millió dollárért vásárolt Giacometti-szoborral és - egyes források szerint - a nagy árverési házaknál rekordáron vett több képpel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!