Bulvár

2017.08.27. 13:40

A fűszernövények nem csak ízesítésre jók - Mutatjuk mire használhatja!

GYULAKESZI Ha egy kicsi helyünk is van a kertben, telepítsünk fűszernövényeket, amelyek jól jönnek a főzéshez, befőzéshez, a rovarok távol tartásához.

Tóth B. Zsuzsa

A fűszerkertbe Nagyné Horváth Katalin kistermelő szerint ültethetünk például rozmaringot, csilit, metélő petrezselymet, oregánót, kakukkfüvet, zsályát, bazsalikomot, sőt, abból citromillatút is. Utóbbi egy különleges fűszer, amely édes és sós ételekbe is jó. Húsok, zöldségkrémek, tészták ízesítésére egyaránt használhatjuk. Belefőzhetjük lekvárba, fűszeres, citromos, könnyű, nyári ízt ad neki. Gyümölcslevesek ízesítésére is kiváló, hiszen a bazsalikom fűszeres íze és a citrom frissessége egyaránt benne van. Virágzás előtt vágjuk le a fűszernövényeket, de ne tőben, hanem nagyjából egyharmad hosszúságúra. A folyamatos nyírás tesz a legjobbat nekik, bokrosodásra serkentjük így őket - tanácsolja Kata.

Az ablakban, a bejáratnál egy kis rozmaringot, mentát, borsmentát helyezünk el cserépben, ha van ablakpárkányunk. A párolgó, fűszeres illatuk jól riasztja a szúnyogokat, tetveket, bolhákat, kullancsokat. A rozmaring az összetartozást is jelképezi egyben a népi mondavilágban. A bazsalikom nagyon víz-igényes, és a folyamatos meleget, tűző napot igényli, de eleve fűszerkertet oda érdemes csak telepíteni, ahol folyamatosan éri a napfény. A legtöbb fűszernövény nem igényel különösebb gondozást, viszont annál hasznosabb. A tápanyag utánpótlásra kevésbé érzékenyek, azonban jól elnyomják a gyomokat. Például az igénytelen kakukkfű vadon is sok helyen megnő.

Kata szerint a fűszerekkel jól járunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Akár a veteményest érdemes fűszernövényekkel tarkítani, például a krumpli mellé fokhagymát ültetni, a paradicsom mellé ugyancsak hagymákat, de levendulát szintén tehetünk. Utóbbit ültetik a szőlőbe is, a rozmaringot ugyancsak. A metélő petrezselyem dekorációnak is jó, de friss pestóba szintén. Aromaanyag-tartalma alacsonyabb ugyan, mint a hagyományos petrezselyemé, viszont mutatósabb, például szendvicseket, hidegtálakat is díszíthetünk vele. A kakukkfűvel ízesítsük az almás ételeket, valamint csat-niba savanykás almával összefőzve kiváló, ennek épp most, nyár végén van itt az ideje, próbáljuk ki. A kakukkfüvet tegyük az ebédnél a sült csirkecomb mellé, de zöldfűszeres lekvárokba is kiváló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!