Bulvár

2017.03.15. 15:53

Ha azt mondom, Pi, te azt mondod, 3,14

Ajka - A Pi napját minden évben március 14-én ünneplik.

Vajda Georgina

A Pi értékét a matematikában egy adott állandó ábrázolására használják, amely a kör kerületének arányát jelenti az átmérőhöz. Az első három számjegy mindig 3,14, ezért is ünnepeljük ezen a napon.

A szimbólum, vagyis a Pi jele a görög ábécé tizenhatodik betűje, amelyet a svéd matematikus, Leonhard Euler terjesztett el az 1700-as években. Több, mint 4000 éve ismerik, de Szirakúzai Archimédész volt az első, aki elvégezte a Pi számításait. Tudta, hogy azok nem pontosak, de a 3 egész és 1/7, valamint 10/71 közötti törtszámokban fejezte ki az értékét. A Pi Napot a San Franciscó-i Kutatóintézet fizikusa, Larry Shaw kezdeményezte, aki a „Pi Hercegeként" is ismert. Ő vezette a 2015-ös parádét a városban. Ha még nem lenne elég a különös véletlenekből, Albert Einstein is ezen a napon született, 1879-ben.

Alakilag nézve, a Pi számjegyeinek száma végtelen, de a matematikusok és a számítógépek több millió számjegyet határoznak meg a képletben. Sokan úgy hiszik, hogy a hatalmas gízai piramisok is a Pi alapelveire épültek. A rejtélyes feljegyzések közül talán a legfélelmetesebb az, ha összeadjuk az első 144 számot, az egyenlő 666-al, vagyis azzal a számcsoporttal, amit az ördög számának tartanak. Csak remélni tudjuk, hogy a Pi titkokkal övezett történetének ismeretében talán a diákok is eredményesebben használják a szimbólumot a nehézkes matekfeladatok megoldásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!