Bulvár

2009.09.29. 09:32

Hatalmas érdeklődés Bergman hagyatéka iránt

Stockholm - Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az Ingmar Bergman hagyatékából rendezett árverés; a hétfő esti aukción a néhai filmrendező több mint háromszáz tárgyára - konyhaszékétől a Mercedeséig - lehetett licitálni, az összbevétel elérte a 18 millió svéd koronát (474,1 millió forint).

MTI

Az érdeklődök Bergman díjaira és kitüntetéseire is licitálhattak. Az árverésre bocsátott darabok között volt a legendás rendező feljegyzéseivel összefirkált éjjeli szekrénye, IKEA asztali lámpája és az az íróasztal is, amelyen számos forgatókönyv született. A nagy érdeklődést mutatja, hogy az asztali lámpa 16 500 koronáért (több mint 434 ezer forint) kelt el. 
    
A hétfő esti árverés egyik legnagyobb sikerét az a sakk-készlet jelentette, amelyet a nagyközönség A hetedik pecsét című filmben láthatott. Ezzel a készlettel játszott a Max von Sydow által megformált Block lovag és az általa kihívott Halál. A különleges készletért az előzetesen vártnál ötvenszer magasabb árat, egymillió svéd koronát (26,3 millió forint) fizettek - még úgy is, hogy a figurák közül hiányzik a fehér király, amely a film forgatása alatt veszett oda.
   
"Az aukció minden várakozást felülmúlt" - mondta az árverést bonyolító Bukowski aukciósház kurátora. A megelőző napokban több mint száz országból nyolcezren keresték fel az árverezőház honlapját. "Ez mindennél jobban tanúsítja, hogy Bergman még mindig mekkora óriás, és hogy milyen büszkének kell lennünk rá" - tette hozzá Carl Barkman
    
"Mindent figyelembe véve talán ő a legnagyobb filmművész a kamera feltalálása óta" - mondta a 2007-ben elhunyt rendezőről Woody Allen. Karrierje során Ingmar Bergman több mint ötven filmet és száznál is több színdarabot rendezett. 

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjat nyert négy svéd filmből hármat - a Szűzforrás, a Tükör által homályosan, illetve a Fanny és Alexander című alkotásokat - ő rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!