Bulvár

2009.06.09. 08:24

Julian Lennon új találkozása Lucy-val

London – "Lucy az égben gyémántokkal" – mondta a négyéves Julian Lennon apjának, Johnnak 1967-ben, amikor hazavitt egy óvodai rajzot. Ebből született a Lucy In The Sky With Diamonds című Beatles-dal, amelyről négy évtized sem mosta le, hogy egy LSD-hatás alatt felvett darabról van szó. Julian négy évtized után ismét felvette a kapcsolatot az igazi Lucyval.

MTI

A Franciaországban élő Julian két hónappal ezelőtt tudta meg, hogy egykori óvodástársa, Lucy gyógyíthatatlan autoimmun betegségben, lupusban szenved. Betegségének hírére egy hatalmas virágcsokrot küldött neki, személyes levél és pénz kíséretében – írta a Sunday Times.

A most 46 éves Lucy O'Donnell, asszonynevén Lucy Vodden és Julian Lennon ugyanabba a Surrey grófságbeli óvodába jártak. Ő ihlette azt a sok kis csillagos rajzot, amelynek címe "Lucy az égben gyémántokkal" lett, és ő vált John Lennon fantáziájában „kaleidoszkópszemű lánnyá”.

A dal a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című Beatles-album egyik legérdekesebb, egyben legtöbbet vitatott felvétele lett, amelynek szövegére és bevezető, különösen ereszkedő gitárakkordsorára azóta többen is utaltak a The Cure-tól a Radioheadig.

Julian és Lucy egymásra találása a néhai Beatle fiának alkalmat adott arra is, hogy emlékezzen apjára, akivel nem volt felhőtlen a viszonya. John Lennon 1968-ban vált el Julian anyjától, Cynthia Powelltől, amikor a fiú alig ötéves volt, hogy házasságot kössön Yoko Onóval. A következő években ritkán találkoztak, és csak többé-kevésbé tudtak megbékélni egymással. Julian maga is korán zenésznek készült: először 11 évesen szerepelt apja lemezén, a Walls and Bridges-en (1974), mint csörgődobos.

Első szólóalbumát, a Valotte-ot négy évvel John meggyilkolása után készítette, és a közönség megdöbbent: mintha az idősebb Lennont hallotta volna. A lemez és egyik dala, a Too Late For Goodbyes toplistás is lett. Valójában azonban soha nem tudott kilépni apja árnyékából: ha hozzá hasonló zenét játszott, másolással vádolták, ha eltért ettől a hangtól, akkor viszont az volt a baj…

Manapság Julian Lennon sokoldalú művész: szobrokat készít, van egy internetes cége, és filmeket is gyárt. A WhaleDreams című dokumentumfilmet, amely egy ausztrál őslakos törzsnek a bálnákhoz fűződő viszonyáról szól, két évvel ezelőtt mutatták be a cannes-i filmfesztiválon. A filmnek egyúttal ő narrátora és zeneszerzője is.

Julian a Sunday Timesnak elmondta, hogy ma már csak szeretetet érez apja iránt. "Ha beléphetne még egyszer ebbe a házba, megölelnénk egymást és könnyeznénk" – mondta. Részéről már a múltté az ellenségeskedés Yoko Onóval és mostohatestvérével, Seannal is. Bár kizárták apja örökségéből, Julian és Yoko végül kiegyezett, aminek révén az elsőszülött Lennon-fiú jelentős összeghez jutott.

Julian Lennon és édesanyja, aki Spanyolországban él, júniusban részt vesz egy ünnepségen, ahol átadnak a liverpooli Beatles-múzeumnak több, John Lennonnal kapcsolatos emléket. Ezek között lesz a Hey Jude című dal eredeti partitúrája. Paul McCartney ezzel a dallal akarta megvigasztalni Juliant szülei válása felett érzett bánatában. Eredetileg Hey Jules volt a címe, végül a Beatles egyik legnagyobb sikere lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!