Bulvár

2016.07.03. 16:12

Mielőtt megismertelek

Ez az a film, amit teljes egészében, önmagáért lehet szeretni.

Vajda Georgina

Hőseivel együtt nevetünk, sírunk. A főszereplőnő magával ragadó optimizmusa vegyül a történet drámaiságával. Louisa Clark pont az a személy, akit furcsa ruhái láttán kinevetnénk az utcán.

Ő az a lány, aki soha nem tud felnőni, mégsem él álomvilágban, és pontosan tudja, hogyan töltse el a szabadidejét. Olvasgat, nézi, ahogy élete párja éppen a triatlonra készül, ám nem sejti, hogy valaki a város másik oldalán egy egész világot adhatna neki. Adhatna, de nem teheti; Will Traynor pont az a személy, akiről nem gondoskodnánk szívesen. Annak ellenére sem, hogy egész életére tolószékbe kényszerült. Louisa vállalja a gondozást, valamint az azzal járó apró-cseprő gondokat és gunyoros megjegyzéseket. Szinte felüdülés látni azt, hogy két, egymással teljesen ellentétes ember egyre inkább azt érzi, hogy megtalálta a másik felét a világban.

A könyvadaptáció hűen ragaszkodik a Jojo Moyes által íródott regény soraihoz. Néha még egy-két párbeszédet is észre lehet venni, amely betűről betűre szerepel a könyvben. Elgondolkodtató hát ez a kis történet; vajon mit tennénk, ha választanunk kéne élet és halál között? Engednénk- e a másiknak, hogy szabad akaratából döntsön? A film tökéletesen rámutat erre a dilemmára; a narratíva végig lineárisan építkezik. Egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy megismerjük a zárkózott Willt, és ahhoz, hogy megszeressük a szeleburdi, hóbortos Clark kisasszonyt. A valóságos ábrázolás hangulatát keltik a vidám, zöld, brit utcácskák, a ködös Albion leírhatatlan szépsége. Ezt a szépséget akarja megmutatni a mozgássérült férfi a fiatal lánynak. A lány pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy felejthetetlen élményeket adjon annak az embernek, aki örökre megváltoztatja az életét.

Keserédes film ez, könnyfakasztó jelenetekkel, és a végére mégis úgy érezzük, hogy fellélegezhetünk egy könnyed, romantikus film után. Szívmelengető, fájdalmas, ugyanakkor jó dolog látni, hogy a feltétel nélküli szeretet mindig győzedelmeskedik.

Címkék#filmkritika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!