Bulvár

2009.11.10. 13:16

Mihail Gorbacsov kapta a 2009-es MTV European Music Awards Free Your Mind-díját

Napló - Mihail Gorbacsov nyerte el a 2009-es EMA Free Your Mind Award díját, amelyet a berlini fal leomlásának 20. évfordulója kapcsán rendezett ünnepségen Bill Roedy, az MTV Networs elnöke adott át.

Kiss Nikolett

Az eseményen jelent volt a zenész, dalszövegíró és politikai aktivista Sir Bob Geldof, az operaénekes Placido Domingo, és Hans-Dietrich Gencscher volt német külügyminiszter is.

Az MTV nemzetközi Free Your Mind kampányának célja felhívni a figyelmet a humanitárius munkákra, illetve támogatni minden olyan kezdeményezést, ami az előítéletek és az intolerancia ellen küzd.

Idén Gorbacsov elnök úr nyerte el a kitüntetést áldozatos munkájának elismeréseként, amit a kelet-európai blokk felszabadításáért és a demokratizmus megszilárdításáért tett.

Mihail Szergejevics Gorbacsov 1985-1991-ig a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára volt, 1988-tól 1991-ig pedig az ország elnökeként vívott ki hatalmas tiszteletet magának. Gorbacsov Privolnoje városában született földműves családban, így gyermekkorától kezdve rengeteget tanult erről a világról. 1955-ben a Moszkvai Egyetemen szerzett jogi diplomát, majd a Szovjet Kommunista Párt aktív tagja lett. Elnöki tevékenységének egyik legfontosabb állomása az a tárgyalássorozat volt, amelyet Ronald Reagan amerikai elnökkel folytattak a Szovjetunió európai integrációjáról. 1990-ben Nobel- békedíjjal tüntették ki.

A Free Your Mind Award korábbi nyertesei között olyan neveket találunk, mint az utcai erőszak elleni harc egyik éllovasa, Anton Abele (2007), a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi - Burma demokratikusan megválasztott vezetője (2003) a FARE szervezet, amely a rasszizmus ellen küzd a futball erejével (2002), a TAC elnvezésű szervezet (Treatment Action Campaign), amely rendkívüli munkát végzett Dél-Afrikában a HIV és AIDS betegségek megelőzéséért és gyógyításáért, Bono (1999),a szerb független rádió a Radio Station B92 (1998), a The Landmine Survivors' Network (1997), a The Buddies and Carers of Europe (1996), a Greenpeace (1995), vagy az Amnesty International (1994).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!