Bulvár

2016.10.13. 14:55

Minden fellépés ünnep számára

Veszprém - A legtöbben alighanem úgy érzik, hogy ismerik Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit. Én is azt gondoltam. Egy beszélgetés nyomán viszont kiderült, hogy ő egy igazi karakter, aki sokféle zenei műfajban érzi otthon magát.

Balogh Tamás

- Zenészdinasztiából indult, a nagypapa és az édesapa produkcióját ellesve. Ez garancia lehet a sikerre?

- A legnagyobb garancia az, ha szereti az ember a közönséget. Ha szereti azt, akinek zenél! Vagy akinek készíti a tetszőleges terméket, mert ez minden szakmára igaz! Biztos vagyok benne, hogy az a pék, aki szeretettel készíti a kenyeret, sokkal sikeresebb, mint az, aki nem szereti a munkáját s vele a fogyasztóit! A mi szakmánkra, az előadóművészetre ez aztán főleg igaz. S még valami: a közönséget úri gőggel kioktatni soha nem szabad. Én mindig kellő tisztelettel és alázattal vagyok az irányukba.

Galambos Lajos: - Nem szeretem az esetlegességeket.
Elismerem, hogy én nagyon szigorú vagyok, de rendnek kell lenni aszínpadon

Fotó: archív

- Igaz, hogy a családdal együtt játszott igazi lakodalmakban is?

- A nagyapám a Magyar Rádió zenekarának alapító tagja volt. Ővele a karácsonykor rendezett közös trombitálásokon léptem fel. Mi nem jártunk muzsikálni a lakodalmakba. Én voltam az, aki lagzikba kezdett járni, tehát én voltam az elfajzott fiú a, vadhajtás a családban!

- Sokféle együttessel lépett már fel a pályafutása során. Melyik a kedvenc zenekari felállása?

- Én a smooth dzsesszt szeretem. Ez az az irányzat, amelynek az eredete az r&b, a funk, a popzene, és a fúziós dzsesszhez is köthető. Mindenképpen az olyan felvételeket kedvelem, amelyekben fúvósok is dominálnak.

- A sikernek van receptje?

- A siker receptjét nem valószínű, hogy egyszerűen fel lehetne írni. A közönség igényeit nem lehet matematikai képletekkel kiszámolni, de megérezni annál inkább lehetséges, és erre nagyon nagy szüksége van a dalszerzőnek és az előadónak is. Van egy régi sláger, amiben azt énekelik, hogy Majd, ha egyszer sok pénzem lesz, felülök a repülőre! Nos ez akkoriban született, amikor a szélesebb tömegeknek szinte elérhetetlen volt ez az élmény, s nem úgy állt a dolog, hogy esetleg egy Debrecenig érvényes vonatjegy árából akár Londonba is elrepülhessen az ember. A fülbemászó dal segítségével azonban szívesen álmodoztak róla. Azóta is énekelik a dalt.

- Annyi előadótól hallottam már a Hosszú fekete haj című számot, de teljesen meglepődtem, hogy ez az egyik ön által bevezetett nagy sláger. Büszke erre a sokféle feldolgozásra?

- Egyszer a legnagyobb meglepetésemre odajött hozzám Deák Bill Gyula és azt mondta, hogy itt van egy nektek való dal, játsszátok ti, csináljatok belőle slágert! Ugyanis ez a Kopaszkutya című film betétdala volt. Óriási siker lett belőle. Nálam lett igazi nagy sláger, és mivel nagyon jól sikerült számról van szó, természetesen sokan a műsorukra tűzik.

- Tanulmányai során meg sem állt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma Zeneművészeti Egyetem) elvégzéséig. Ez is a családi inspirációból alakult így?

- Nos, ha a rádiózenekarban alapító tag nagyapámra gondolok, akkor nyugodtam mondhatom, hogy ez elvárás lehetett. Egy biztos, hogy trombitaművészi és zenetanári diplomát is szereztem.

- Miért nem találjuk a klasszikus muzsikát játszó művészek között?

- A diploma megszerzése után válaszút elé kerültem, és elhagytam azt a világot, mert azt a zenehallgatók mindössze alig egy százaléka választja. Én a szélesebb közönségnek akartam muzsikálni. Nem bánom, mert úgy érzem, hogy jól döntöttem.

- Az ön műfajában jelentős a verseny a generációk között?

- Nem érzek ilyen versenyt. Mi valójában stílusteremtők vagyunk. A mai pályatársak többsége nem tanult zenészekből áll, de ettől még lehetnek nagyon sikeresek.

- Mért lép Lagzi Lajcsi mindig elegánsan színpadra?

- Ezzel is megadom a tiszteletet a közönségnek, amit a legsikeresebb előadóknak sem szabad lenézniük. Akik eljönnek hozzánk a legdrágább dolgukat, a szabadidejüket szánják arra, hogy ott lehessenek és meghallgassanak bennünket. A fellépés az én életemben az ünnepnap!

- Mindig élő zenekarral lép színpadra?

- Természetesen, lehetőség szerint igen. Kivétel talán - meglepő módon - az amerikai turné, hiszen volt arra példa, hogy az ottani meghívást adó Magyar Ház nem bírta volna el a zenekari költségeket. Itthon viszont más a helyzet, megadjuk a módját és nagyon komolyan vesszük az élő, hangszeres fellépést.

- Nagy dolog lehet a Lagzi Lajcsit kísérő színpadi zenésznek lenni. Mit kell tudni egy ilyen muzsikusnak?

- Nem egyszerűen egy zenész kollégát kell választanunk magunknak. A színpadra lépéskor szerencsés esetben meggondoltan választ az ember kollégát. A testvéremmel harminc, Ferivel húsz éve vagyunk egy zenekarban. Egy-egy fellépés, mondjuk, egy órát tesz ki, de a legtöbb idő általában a felkészüléssel és az utazással megy el. Azt az időt is jó közérzettel, szeretettel és barátsággal kell eltöltenünk.

- Szigorú dirigens Lajcsi tanár úr a színpadon?

- Elismerem, hogy én nagyon szigorú vagyok. Nem szeretem az esetlegessége-ket. A kiszámítható, pontos dolgokat akarom, és a kiváló minőséget! Rendnek kell lenni a színpadon. Nálam nem lehetnek ott eldobált üdítősdobozok vagy egyéb üvegek. Amikor ilyet találok, akkor szólok, hogy takarítsák el őket. Zenésztársaimnak is figyelniük kell a küllemükre, nem fognak közben dohányozni vagy italozni, mert ezt is a megjelentekkel szembeni tiszteletlenségnek tartanám.

- Úgy tűnik, hogy Lagzi Lajcsi a közönséggel szemben is mindig alázatos! Hiszen itt énekelni, táncolni kell mindenkinek! Van erre egy régi, szerethetően bevált mágiája?

- Közös a mágia. Ezek az emberek egyszerűen buliz-ni jönnek, és ott bizony ezt kell csinálni. Figyelek rájuk, kiszolgálom az igényeiket, és ők boldogan fölmondják a leckét: végig énekelik a dalainkat. Ez a műfaj erről szól. Nem operaelőadásra és áriákat hallgatni hívom őket, hanem egy jókedvű közös énekelésre, táncolásra várom a közönséget!

- A műsor végén a szokásoktól eltérően az előbb még ünnepelt művész elegáns, közvetlen barátjukká válik a népeknek. Ez meglehetősen ritka dolog egy ilyen népszerű előadótól!

- Nem szeretem a távolságtartást. Aki eljött és boldogan végigmulatta a koncertet, annak hadd legyen lehetősége egy autogramra vagy egy közös szelfire. A szituáció nyilván nem alkalmas komoly interjúkra, de egy félóra erejéig mindenkire kell hogy jusson egy pillanat, egy-két jó és üdvözlő szó! Mivel szeretem őket, megadom ezt is a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!