Bulvár

2016.07.10. 14:50

Olyan, mint a biciklizés - Kitartással és gyakorlással bárki elsajátíthatja az íjászatot

Őriszentpéter - Rengeteg vendég látogatott el az idén immár 35. alkalommal megrendezett őrségi vásárra. Köztük volt Kenyeres Tamás, aki az íjászat szépségeire hívta fel a figyelmet.

Vajda Georgina

Mint minden évben, most is számtalan árus vonultatta fel portékáját, tisztelegve a hagyományőrző fesztivál előtt. A turisták és a környékbeliek is megtalálhatták a számukra megfelelő újdonságokat, különlegességeket; kóstolhattak ízletes sajtokat, szagolhattak illatos kézműves szappanokat, és kipróbálhatták a különféle sportszereket is. A visszatérő árusok munkássága igazán figyelemre méltó. Ezt az évente visszajáró látogatók kíváncsi tekintete bizonyítja.

Ha elmegyünk az árusok kis bodegája mellett, rögtön késztetést érzünk arra, hogy közelebb menjünk és megszemléljük a tárgyakat, olajokat, édességeket, amiket ők nagy szeretettel árulnak. A kereskedők többségén látszik, hogy nem ma kezdte a szakmát.

(Fotó: Vajda Georgina)

A Keszthelyről érkező Kenyeres Tamás és menyasszonya, Böskei Mária már ötödik éve jár vissza az őrségi vásárra, és húsz éve foglalkoznak íjászattal.

- A mai íjak a huszonegyedik századi időjárás viszontagságainak megfelelően üvegszál gyantából, illetve műgyantából készültek. A tradicionális íjak bőrrel díszítettek, kézműves kidolgozottságuk még elszántabbá teszi az íjászkodás iránt érdeklődőket - mondta Kenyeres Tamás, aki szerint elegendő kitartással és gyakorlással bárki könnyedén elsajátíthatja ezt a sportágat.

Kenyeres Tamás és Böskei Mária húsz éve foglalkozik íjászattal (Fotó: Vajda Georgina)

- Nem nehéz megtartani az íjat, csak gyakorolni kell. Olyan ez, mint a biciklizés: ha egyszer megtanuljuk, sosem felejtjük el - nyilatkozta az íjász. A kereslet leginkább a fiatalok, újoncok és a gyerekek körét érinti, ezért úgy gondolják, hogy megfelelő támogatással több lehetőséget adnak azoknak, akik kellő elhivatottsággal közelítenek az íjászathoz. Emellett a törvényeket, szabályokat természetesen be kell tartani. Úgy, mint a vadászathoz szükséges engedély beszerzését.

A pár tehát minden vásárlója megkapja a szükséges tájékoztatást. Ugyanakkor ki is próbálhatják ott helyben a sportszereket.

Címkék#íjászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!