Bulvár

2015.09.16. 17:16

Saul fia: Egy film és ami mögötte van

Ajka – Negyedszerre láttam már a filmet, de utána mindig nehéz megszólalnom, mert heves szívzakatolás tör rám -mondta Gárgyán Eszter felvételvezető, aki közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetésen mesélt a Bródy Imre Gimnázium diákjainak és pedagógusainak napjaink legsikeresebb magyar holokausztfilmjének a hátteréről, a Saul fiáról, melyet a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpontban szerveztek a film vetítését követően a gimnázium tanárai.

Szántó Renáta

Zsigmondné Simon Klára, az oktatási intézmény pedagógusa köszöntötte az egybegyűlteket és néhány szóban bemutatta unokatestvérét, Gárgyán Esztert az interaktív beszélgetés előtt.  A tanárnő ötlete volt a találkozó, melyet az iskola magyar-történelem szakos munkaközössége támogatott. A fiatalok körében szintén nagy volt az érdeklődés a rendezvényt illetően, sokan már megnézték korábban a filmet, de eljöttek még egyszer azért, hogy szakmai háttér-információkat tudhassanak meg Nemes László alkotásáról.

A diákokból és pedagógusokból álló közönség. Fotó: A szerző

Nem csak tizenegyedikesek és végzősök érkeztek az eseményre, hanem nyolcadikos diákokat is foglalkoztatott a téma. A kis gimnazisták esetében a szülőket előzetesen értesítették és beleegyezést kért az iskola a film megtekintését illetően, hiszen számos felkavaró jelenet látható a Saul fiában – tájékoztatta lapunkat Kersner Ákos történelem tanár, aki az alkotást követően kiemelte, hogy a nehezen szavakba önthető élmény ellenére is megpróbálja feldolgozni a diákokkal a látottakat.

Zsigmondné Simon Klára és Gárgyán Eszter

Gárgyán Eszter munkájával kapcsolatban arra voltak kíváncsiak a jelenlévők, hogy milyen hangulat uralkodott Cannes-ben a film bemutatása után, illetve hogy miként ment a forgatás. A fiatal szakember kiemelte, hogy a filmfesztiválon egyszerre élték meg a ledöbbenést és az ovációt. Nem gondolták, hogy ekkora sikere lesz a Saul fiának. A felvételekről azt mesélte, hogy folyamatosan libabőrös volt a helyszíneken, hiszen amit maga előtt látott, az valaha megtörtént hasonló formában. A múltbéli közvetett élmény tehát a forgatás hangulatára is rányomta a bélyegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!