Bulvár

2017.08.23. 14:50

Stohl András csúcsszerepben - Nem tagadná ki a lányait

VESZPRÉM A népszerű színművész, Stohl András Tevjét, a tejesembert alakítja a Hegedűs a háztetőn című nagyszabású musicalben, amelyet Alföldi Róbert rendezésében októberben a Veszprém Arénában is láthatnak a nézők.

Varga Róbert

- Nem jó, ha az ember kihúzza az alapkövet, és összedől a ház. Szükségünk van erkölcsi téglákra, de a szeretet miatt néha engedni kell az elve- inkből. Én például nem tudnám kitagadni a lányaimat
- mondta mostani szerepéről lapunknak Stohl András.

Alföldi Róbertnek eszébe jutott a Hegedűs a háztetőn musical, mert el akar mondani újra valamit a szeretetről,
a minket körülvevő világról. Amikor elkezdték a próbát, beszélt arról, a darab szerinte felveti, miközben az emberek többsége jól ellenne egymással, még akkor is, ha más a kultúrájuk, ha más Istenben hisznek, amennyiben a fejük fölött nem találnák ki, hogy kit kell szeretni vagy éppen gyűlölni. Pedig szerinte tudnánk békében élni, ha a minket összetartó szeretetet semmi sem írná felül. Erről, valamint a családról és a családot összetartó szeretetről beszél a Hegedűs a háztetőn.

Így szeretne üzenni a színház nyelvén, s ehhez olyan színészt és csapatot talált, aki(k) képes(ek) mindezt megjeleníteni. Régi harcostársára, barátjára, állandó színészére, Stohl Andrásra bízta Tevje szerepét a most készü-lő nagyszabású produkcióban, amelynek bemutatója szeptember 10-én lesz Budapesten, a Papp László Sportarénában. Utána nyolc vidéki helyszínen látható majd az
előadás.

A próbák már javában zajlanak, Stohl András is nagy izgalommal készül a premierre. Szinte egyidős a darab születésével. Ismeri a különböző előadásokhoz köthető legendás alakításokat, de ő minden szerepében az elsődleges élményt keresi, így tudja a lelkéből kifaragni a saját Tevjéjét.

Az RTL Klub Válótársak című,  népszerű sorozatában Sáfár Bálintot alakítja Stohl András. A sorozat harmadik évadát májusban kezdték forgatni, ősszel lesz képernyőn Fotó: RTL Klub

Álom- és csúcsszerep ez most a pályáján?

- Mindig a próbafolyamat végén, a premier után derül ki egy szerepről, hogy azt hová tudja helyezni az ember az életében. Szép, felemelő fel-adatot, nagy kihívást kaptam. Most tartunk a felénél a munkának, elég jól állunk, bízom abban, hogy a közönségnek emlékezetes élményt tudunk szerezni.

Apai szívvel Tevjének és öt lányának a kapcsolatát, ellentéteit eljátszani mennyire nagy szakmai és lelki ki-hívás?

- Négy gyermekem van, kettő elmúlt már húszéves, nem áll ez olyan távol tőlem.

Tradíciók, vallások, előírások, hagyományok tiszteletéről és azoktól való távolodásról is szól ez a darab. Mit lehet ebből a mai feszült helyzetben színészileg ábrázolni, megmutatni?

- Ebben a darabban minden úgy eltalált, hogy az magáért beszél. Alföldi Robi pedig hozzá tudja tenni mindazt, amire ma figyelnünk kellene. Ha az ember keresi a figurájának az igazságait, akkor ebben az esetben összeszorulhat a szíve. Tevje viaskodik, belülről őrlődik, ha felrúgja a hagyományokat, annak mi lesz az ára. Elvek mentén élni, vagy engedni azokból. Szeretni, hinni, más kultúrá-jával találkozni. Most csak néhány szót mondtam, hiszen annyi mindenről szól ez a szívmelengető mű, miközben megmutatja: nem jó, ha az ember kihúzza az alapkövet, és összedől a ház. Szükségünk van erkölcsi téglákra, tradíciókra, hagyományokra, megingathatatlan tartóerőkre. Azok a támaszaink, tudunk rajtunk lépni, járni a kijelölt útjainkon.

Életében fontos szerepet játszik Alföldi Róbert, akivel nemcsak alkotói kapcsolatban vannak, de nagyon jó barátok is. Mi az, ami összeköti önöket?

- Ugyanúgy gondolkodunk a világról, a színházról, az
értékekről. Harminc éve dolgozunk együtt, barátok vagyunk, vakon meg tudunk bízni egymásban. Most is tudom, hogy jó irányba vezet. Szerintem ez a barátság sosem fog elmúlni. Olyan, mintha egymást vinnénk fel lelkileg a színpadra.

Egy ember hordozza a múltját ebben a darabban is. Könnyen megy ez önnek
a színpadon túl?

- Abszolút jóban vagyok magammal és a múltammal is.

Rádió, tévé, színház. Miért van szüksége ennyi min- denre?

- Érdekes, hogy ezt mostanában mindig megkérdezik. Engem mindez együtt érdekel, s jelen is volt mindig az életemben, csak más-más hangsúlyokkal. A médiát, rádiózást szeretem, élvezem. Ha az embert felhívja Alföldi Róbert, hogy játssza el a
Hegedűs a háztetőn előadásban a főszerepet, képtelenség nemet mondani. A Válótársak harmadik évadát forgattuk, azt a tévésorozatot is szeretem, és a közönség is kedveli. Egyelőre bírok mindent. Fél gőzzel amúgy sem csinálok semmit.

Megéri?

- Most úgy érzem, igen. Lehet, majd később mást mondanék.

És mit tenne, ha valóban gazdag lenne, mint ahogy Tevje énekli?

- Ha a műre gondolunk, nem tagadnám ki a lányaimat. Apaként arra nevelem a gyerekeimet, hogy tisztességesen éljenek, ami nem könnyű a mai világban. Támogatnám őket, engedném, hogy olyan párjuk legyen, akiket ők választanak.

Játsszunk: legördül a függöny a premier után. Mi történjen a nézőtéren?

- Sírjanak.

 

HA ÉN GAZDAG LENNÉK

Talán a világ egyik legismertebb musicalje a Hegedűs a háztetőn, aminek a legendás betétdalát, a Ha én gazdag lennék című dalt mindenki jól ismeri. A musical sikerét az Oscar-díjas film hozta meg, a varázsa közel 50 év alatt mit sem kopott. A musicalt Európában először 1966. december 21-én láthatta a közönség. Anatevka címen mutatták be Amszterdamban. Később a darabot Londonban is nagy sikerrel játszották, és 1967-ben Tokióban a japán közönséget is meghódította. Magyarországon a Hegedűs a háztetőn bemutatója 1973-ban volt a Budapesti Operettszínházban, Bessenyei Ferenc emlékezetes Tevje-alakításával. Joseph Stein és Sheldon Harnick szövegeit G. Dénes György és Reményi Gyenes István ültette át magyarra. Az-óta a musicalt számos magyar színházban játszották nagy sikerrel.

TÓTH GABI IS JÁTSZIK A DARABBAN

Az előadásban színpadra lép Csákányi Eszter, Éder Enikő, Makranczi Zalán, Márton András, Fehér Tibor, Szatory Dávid, Patkós Márton, Bányai Kelemen Barna, Kornis Anna, Pájer Alma, Sodró Eliza, Bánfalvi Eszter és a tapolcai énekesnő, Tóth Gabi is, aki Alföldi Róbert Passió XXI. előadásában már szerepelt. Most Fruma Sárát alakítja ebben a produkcióban. A különleges díszletet Menczel Róbert tervezi, a jelmezekért Tihanyi Ildikó felel, Vári Bertalan a darab koreográfusa, a zenei munkálatokat pedig Károly Kati és Drucker Péter fogja össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!