Bulvár

2016.07.15. 05:31

Vajon tényleg ez a helyes irány?

Zamárdi – Véget ért Magyarország és talán egész Európa egyik legnagyobb fesztiválja a Balaton Sound, ahol idén is fiatalok több ezrei költöttek még több ezreket, és együtt buliztak a világ leghíresebb előadóival és lemezlovasaival.

Ódor Norbert

Ez az egész mind szépen és jól hangzik – Sokan akár nehezen megspórolt pénzükből fél évvel előre megveszik jegyeiket, hogy aztán nyáron már biztosan ott legyenek Zamárdiban és kikapcsolódhassanak kicsit. Sajnos azonban évről-évre egyre jobban kezdi belopni magát a fesztiválozók körébe a túlzott alkohol és kábítószer fogyasztás. Ezt a fesztiválozók többsége is észreveszi, és megvan a saját véleményük a megváltozott körülményekről:

„A Sound délben ébred általában, a nagy meleg es az amúgy is hangos falu felébreszti az embereket így kb átlagban 5 nap alatt alszanak összesen 20 órát a fiatalak, idősek, vének. Mert ugye 16-17-től egészen 40-50 évesek látogatják a fesztivált. Idén rengeteg volt a 18-19 éves.”

A Balaton Sound fesztivál Zamárdiban 2016. július 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

„Napi egyszeri étkezés, az is, alig-alig mert a gyomrod annyira össze van szűkülve az eltolódott ébrenlét miatt. Érdekes jelenség a soundon az éjszaka viselt napszemüveg rengeteg. Akkor két féle réteg van. A szegények és a gazdagok. Az előbbi általában kint jól részegre issza magát úgy, hogy utána bent mar ne nagyon kelljen. Ugyanis a benti árak nem magyar középosztályhoz vannak szabályozva. A fesztivált magát a szeretet és a béke jellemzi, amibe általában csak az agresszív (tisztelet a kivételnek) biztonsági őrök szoktak belerondítani. Hétköznap napközben nem nagyon találsz a fesztivál területén magyart, ők általában az este, illetve hétvégén érkeznek. A fűszag szinte mar keveredik a levegővel és porral, illetve ha vízzel a kezedben táncolsz, hamar megtálalhatnak azzal a kérdéssel, Tudnál-e segíteni? Can you help me ? Ugye itt arra akarok utalni, hogy a soundon minden 5 embernél van kábítószer.”

„Maga a zenei felhozatal az egyre kommerszebb. És ez egyre erősödő vélemény, amit egy aranyos balatoni központban a legjobb magyar es külföldi dj-kkel es zenekarokkal karöltve hoztak létre. Igényes, tiszta, friss, így lehetett jellemezni, ma ez már inkább egy fáradt, tucat, önismétlő drogtanya változatosság nélkül.”

„ Jövőre biztos nem soundra megyek, hanem inkább egy Voltra ahol lényegesebben kevesebb az elektronikus zene, de sokkal barátságosabb és színesebb, mint a Sound. Mind zeneileg, mind emberileg. Ráadásul sokkal olcsóbb.”

-Ezek után, hogy így látják a helyzetet egyre többen a fesztiválozók közül, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy „Vajon ez a helyes irány?!” És a kiszivárgó hírek alapján nem alaptalanul. Nagyon úgy tűnik, hogy a nagy nehezen felépített, és a nyarak egyik legnagyobb kikapcsolódására szolgáló esemény igen csak rossz úton kezd haladni. Remélhetőleg az elmúlt idők negatív eseményeiből okulván sikerül visszatéríteni a helyes irányba. Természetesen megszűnni biztosan nem fog, ha a látogatókon múlik, hiszen akár Magyarok, akár külföldiek, a szórakozni vágyók több ezres tömegekben képviseltetik magukat minden évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!