16 évig élt barlangban a gyilkos

Lisszabon - Tizenhat éven ált bujkált barlangokban az a portugál férfi, akit emberölésért 10 év börtönre ítéltek. Az egykori pásztornak még hét éve lett volna hátra a büntetéséből, amikor megszökött, azóta bujkált.

MTI

A hosszú szakállt növesztő 54 éves Manuel Cruzt azokban az erdős hegyekben találták meg, ahol korábban pásztorként élt. "Nem volt valami jó erőben, de nem is volt nagyon rossz állapotban. 

Úgy nézett ki, mint Robinson Crusoe" - mondta a  Carlos Gomes nyomozó csütörtökön. Gomes 11 rendőr segítségével cserkészte be a barlangi férfit, az akció fedőneve Cro-Magnon volt. 
    
Az egykori pásztor egy kutyával osztotta meg életét, az állat figyelmeztette, ha valaki a rejtekhelye felé közeledett. A férfinak fegyvere is volt, ezt azonban nem sütötte el, amikor elfogták. 

"Először nagyon agresszív volt, de miután elfogtuk, megnyugodott" - tette hozzá Gomes nyomozó. 
    
Cruz tízéves büntetésének harmadik évében szökött meg, pontosabban nem tért vissza hétvégi eltávozásáról. 

A pásztort emberölés miatt ítélték el, a kecskék feletti vita hevében ellökte az egyik falubéli asszonyt, aki beverte a fejét és meghalt. 
    
A szökés után a férfi otthona közelében, Lisszabontól 400 kilométerre északra bujkált, a barátságtalan, zord hegyekkel tarkított vidéken húzta meg magát. Leginkább gyümölcsön élt, de a hírek szerint családja is rendszeresen vitt neki ételt. 
    
"Csendes ember volt, nem bántott senkit. Az emberek szerették őt. Azt mondta a falubélieknek, hogy fél a börtöntől, és nem akar visszamenni" - mondta az anissói községi tanács elnöke. 
    
A rendőrök visszaszállították Cruzt a Bragában található börtönébe, ahol le kell töltenie a büntetéséből még hátralévő hét évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!