Wéber Gyula karnagy harmincéves jubileuma

Herend (TÉ) - Harminc- éves egyházkarnagyi tevékenységét jubileumi koncerttel ünnepelte nemrég Wéber Gyula, a herendi római katolikus egyházközség kántoraés a Szent Euszták Kórus női karának karnagya.

Mórocz Zsolt

A templomi áhítatra egybegyűlteket - köztük a Herendi Nemzetiségi Dalkört, a Padragkúti Bányász Férfikórust és a szomszédos települések (Bánd, Hárskút, Csehbánya) kórusainak vezetőit és tagjait - Sabjanics Miklós plébános köszöntötte elsőként, tartalmas lelki elmélyülést kíván- va az értékes muzsika hallgatásával. A műsorban a Herendi Német Nemzetiségi Dalkör Manfred Bühler, Otto Fischer műveiből, a Padragkúti Bányász Férfikar Cesar Frank, Liszt, Hndel szerzeményeiből énekelt, a Szent Euszták Kórus női kara pedig többek között Kodály Ave Mariáját, Giuseppe Tartini Stabat Mate- rét, Halmos Jubilate Deo című művét, valamint Pater Tamás Alajos Kánai menyegzőjéből vett részleteket adott elő. Zongorán közreműködött Kecskés Judit tanárnő. Az ünnepelt karnagyot Eckert Róbertné kórusanya és a plébános úr is köszöntötte, méltatva Istentől kapott tehetségét és Istennek felajánlott szolgálatát. Wéber Gyula meghatottan köszönte meg a hálás szavakat, s visszaemlékezett a kezdetekre, mikor 1975-ben Tóth B. László plébános úrtól megkapta a felkérést a kántori szolgálathoz. Másfél évtizedes zenei-énekesi múlt után a Mátyás- templom egyházkarnagyi szakát is elvégezte, s 1978-ban megalakította a Szent Euszták kórust, melynek tagjaival népénekeket, kórusműveket, zsoltárokat adtak elő, szolgáltak a szentmiséken, a temetéseken és énekeltek önálló koncerteken. Abban az időben kántornak lenni nem volt a legjobb ajánlólevél, mondta az ünnepelt, de én Istentől kapott küldetésben jártam, s tudtam, minden cselekedetem Isten kezében van. Az ünnepi koncert a kórusok közös éneklésével fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!