Nyelvi kreativitás

Veszprém (kgy) - Harmadik verseskötete jelent meg nemrégiben Búzás Huba költőnek. A Hajnali tótágasok cí- mű válogatást Zongor Gábor rajzaival pénteken este mutatták be az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Kellei György

A Kisfaludy terem falát Zongor-festmények díszítették erre az alkalomra, de aki kíváncsi a művész különleges hangulatú műveire, december végéig megtekintheti őket. A házigazda szerepét dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, könyvtárigazgató látta el, aki népes közönség előtt köszöntötte a résztvevőket és méltatta a festőművész derűt és rejtelmeket sugárzó alkotásait. A költő és a képzőművész harmadik alkalommal talált egymásra Búzás Huba köteteiben, kapcsolódási pontjuk a humor, mint ahogy Zongor Gábor is említette a bemutatón. A Hajnali tótágasok Fenyvesi Ottó költő, műfordító szerkesztésében az Orpheusz Kiadónál jelent meg. Fenyvesi szakavatottan és a tőle megszokott megfontoltsággal beszélt a kötetről és Veszprém irodalmi életéről, amely Búzás Huba, Tungli M. Klára és Domján Gábor kései érésével, jelentkezésével, valamint költői fegyelmükkel kellemes meglepetést szerzett neki. Különösen Búzás nagyfokú, kimeríthetetlen nyelvi kreativitása és új kompozíciós formái nyűgözték le; a költő sajátságos világot teremtett magának, amelyet később Suhai Pál költő Búzás vers- szabadalmának nevezett. A Hajnali tótágasok szerzőjének sokoldalú tematikája és szó- és nyelvteremtő dimenziói nem nagyon jellemzőek a kortárs költőkre, állapította meg Fenyvesi Ottó. Búzás költészete - mint hangsúlyozta - a lokalitás és a globalitás között mozog, hiszen a Bakony és Bosznia vagy Nápoly egyaránt versírásra inspirálta. Néhány versét külön is elemezte, ezek közé tartozott a József Attilához cí- mű megrendítő, magas esztétikai igénnyel született költemény. Deák László József Attila-díjas költő, kiadóvezető Búzás alkotói és emberi értékeit emelte ki; sokkal inkább költőtárs, mint a kiadó szerzője. Sajátos, azonnal felismerhető és azonosítható költői hangja van, amely az élmények átélésének és átadásának szintézisét adja intenzív módon. Búzás már említett pályatársa, Suhai Pál költő a levél műfa- ját választotta értékeléséhez. Formabontóan közölt gondolataiban lényeges vonásokra mutatott rá. Búzás versvilá- ga szinte növényszerű, mert minden kifelé törekszik ver- seiben, miközben az élet sokszínű forgataga tárul elénk. Szabad asszociációk és szürrealista eszközök váltakoznak új kötetében is, amelynek darabjaiban szándékos kontrasztok fedezhetők fel, a versformák kristályszerkezetével szemben ott találhatók az argó árnyalatai. A hosszabb, rímtelen antik időmértékes versforma sem idegen tőle. Kompozíciói csigalépcsőin azonban magasságokba viszi olvasóit. S ez az ő szabadalma. Búzás Huba verseit Felföldi Gábor előadóművész és Lázár Csaba színész mondta el, de a költő lendületes, empátiadús előadásában is hallhattunk néhányat. Kovács Attila zeneszerző könnyed aláfestő zongorajátékkal, valamint egy-egy megzenésített Búzás Huba-költeménnyel színesítette a nagyszabású és emlékezetes, a költői produktummal adekvát könyvpremiert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!