Olasz-magyar kiállítás

Nemesvámos - Arte-Geometria Villa Romana címmel olasz-magyar kortárs képzőművészeti kiállítás nyílt nemrég a Vetési Albert Gimnáziumban és a balácai római kori villagazdaságban.

Balla Emőke

Az olasz-magyar kortárs képzőművészeti kiállítás öt- lete évekkel ezelőtt vetődött fel; Ézsiás István az 1970-es években Pompei és Herculaneumban régészeti szabadegyetem hallgatója volt, az 1980-as években nemzetközi geometrikus művészek konferenciáján vett részt. Saverio Cecere olasz képzőművésszel együtt határozták el, hogy létrehoznak egy közös kiállí- tást, mely - mintegy hídként - összekapcsolja az antik és a modern művészetet. A kon- tinuitást a geometrikus művészet, a geometrikus gondolkodás adja. Ézsiás István és Saverio Cecere közösen gondolkodnak, így jött létre a kiállítás Balácán, a római kori villagazdaságban, valamint a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban, ahol a tárlat az Országos Honismereti Akadémia keretében nyílt meg. A kiállításon nemzetközi rangú olasz (Saverio Cecere, Renato Milo, Luigi Caporicci, Octavio Herrera) és magyar (Haraszty István, Ézsiás István, Boros Tamás, Kovács Tamás) művészek munkái láthatók. A kiállítás rendezését az idei művésztelep hallgatói, a pozsonyi Művészeti Egyetem art-design és építész szakáról, valamint magyar művészeti iskolákból érkezett fiatalok vállalták, akik az alkotómunka mellett egyúttal az Európa szoborpark restaurálási, karbantartási munkáiban is részt vettek. A tervek szerint az olasz-magyar anyagot 2008-ban Olaszországban, Nápoly-Ercolanóban mutatják be.

- A modern, globalizálódó kultúrában humanizálni kell a gépet, az eszközt, az anyagot, a művésznek az adott korszak eszközeivel kell kifejezni gondolatait - mondja Ézsiás István. - Konzervatív művésznek tartom magam, aki a műalkotásban a tradicionális érzéseket közvetíti, sokan mégis az ellenkezőjét állítják.

Sűrű a programja Ézsiás István szobrászművésznek, egymást érik a kiállítások, könyvbemutatók. A Gutenberg-galaxisból üzenet Kazinczynak címmel Sátoraljaújhelyen nyílik kiállítás, Nápolyban a geometrikus művészetet bemutató könyv jelenik meg, jövőre Ézsiás István életmű kötete. A szobrászművész vallja, a kulturális közeledés létkérdés, ő ennek szellemében alkot, dol- gozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!