<u>Európai adok-kapok</u>

<b>Megyei körkép</b> - Örülhetnének az önkormányzatok az iparűzési adó uniós megerősítése miatt, de kiderült, csak kicsit izgultak. A vállalkozók viszont tartják: inkorrekt a kivetés. <a href="http://www.naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20071013_ado"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Fröhlich András

A megyeszékhelyen tarthatatlan lenne a költségvetés az iparűzési adóból jelenleg befolyó forintok nélkül   állítja Scher Ágota, a pénzügyi iroda vezetője. A város hitelek nélküli bevételének 17,5 százalékáról van szó, az idei előirányzat szerint 3,6 milliárd forintról. Csak összehasonlításul, ekkora összeget fordítanak a város óvodáinak, és általános iskoláinak fenntartására. 


Évi 365 millió forint iparűzési adót vet ki Pétfürdő

Hozzáteszi azonban, ha az Európai Bíróság összeférhetetlennek tartotta volna az iparűzési adót a közösségi szabályozással, akkor is lett volna idő az átállásra. Igaz, az államnak kellett volna kompenzálni az önkormányzatok kieső bevételét. 

Az évi 365 milliós iparűzési adót kivető község, Pétfürdő polgármestere, Horváth Éva szerint elsősorban a lakosság lélegezhet föl, mert a kieső pénzeket a kommunális és egyéb adók emelésével, újabbak bevezetésével lehetett volna csak előteremteni, erre most nem lesz szükség. 


Az Ajka Kristály vezérigazgatója szerint jogilag megalapozatlan az iparűzési adó kivetése

Alapvetően másként értékelik az Európai Bíróság állásfoglalását a gazdasági élet szereplői. Az Ajka Kristály Kft. egyike azon cégeknek, melyek évekkel ezelőtt a közigazgatási hivatalhoz fordultak annak megállapítását kérve, hogy jogellenes a kivetés. Tették ezt azért, hogy egy esetleges, az adónem megszűntetését eredményező bírósági döntés esetén jogalapjuk legyen az eddigi befizetések visszakövetelésére. 

Most erre nincs lehetőségük. Katzer Zoltán vezérigazgató azonban fenntartja azt a véleményt, hogy az iparűzési adó forgalmi típusú, s mivel ilyen csak egy létezhet az uniós országokban, s nálunk ez az Áfa, kivetése jogilag megalapozatlan.

Hasonlóan vélekedik a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Nincs mód azt vitatni, jogos, avagy sem az iparűzésiadó-köteleztettség. Veszprém megyében jogkövető vállalkozások vannak, így fizetnek. De az adóval magával vannak fenntartásaink nyilatkozta dr. Markovszky György

Leszögezte, bárki bármit mond, az iparűzési adó forgalomhoz kötött, így annak is fizetnie kell, akinek veszteséges a vállalkozása. Ez nagyban csökkenti a különben is agyonadóztatott vállalkozások versenyképességét. Az állam egyoldalúan fix bevételre törekszik, ahelyett, hogy a foglalkoztatás-, a versenyképesség növelése irányába tenne lépéséket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!