<u>Mozgókönyvtár tizenegy faluban</u>

<b>Zirc</b> - Tizenegy bakonyi település csatlakozott a többcélú kistérségi társulás által működtetett mozgókönyvtári rendszerhez. <a href="http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20071012_mozgokonyvtar"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Varga Róbert

A mozgókönyvtári rendszerben nem kifejezetten a dokumentumok mozgatása a cél, hanem egy közös adatbázis, aminek alapján az olvasók tudják, hogy melyik könyvet honnan, mikor tudják kikölcsönözni. Így nem kell minden településen meglenni ugyanazoknak a drága köte-teknek, lexikonoknak, s folyamatosan frissülhet az állomány is. A rendszerhez Bakonybél, Bakonynána, Borzavár, Dudar, Eplény, Jásd, Lókút, Nagyesztergár, Olaszfalu, Pénzesgyőr és Porva csatlakozott. 


A fővárosban régen villamosok hozták, s vitték a könyveket 
(Forrás: villamosok.hu)

 A térség báziskönyvtára a zirci lesz. Benczikné Tóth Magdolna igazgatónőtől megtudtuk, a rendszer bevezetésével a központi költségvetésből a többcélú kistérségi társulás minden településre levetítve éves szinten 1,3 millió forintot hívhat le könyvtárműködtetésre. Ebből finanszírozzák a báziskönyvtár rendszer működtetésével kapcsolatos önkormányzati költségeket, 650 ezer forinttal pedig maguk gazdálkodhatnak, és ebből 300 ezer forint marad állományfrissítésre, új kiadványok vásárlására.  

A gyakorlatban a mozgókönyvtári rendszer pedig úgy tud működni, hogy kialakítanak egy januártól már hozzáférhető digitális adatbázist, s meg tudják azt is mondani az olvasóknak, hogy az általuk keresett könyv, hanghordozó, folyó-irat melyik könyvtárban van meg és mikortól hozzáférhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!