<u>Multifunkciós csarnok - Időben kell kapcsolni</u>

<b>Veszprém</b> - Várhatóan a jövő év közepére elkészül a multifunkciós csarnok a megyeszékhelyen. Ez azonban csak az érem egyik oldala, legalább ilyen fontos, ettől elválaszthatatlan az: ki és hogyan tölti meg élettel a létesítményt? <a href="http://naplo-online.hu/fooldal-nap_temai/20071010__idoben_kell_kapcsolni"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Kiss Nikolett

- Magasan kell indítani, azaz az első időszakban olyan jelentős kulturális és sporteseményeket kell a csarnokba hozni, amelyekre az egész ország felkapja a fejét - kezdte Porga Gyula, a város alpolgármestere. - Ennek érdekében marketingre nem szabad sajnálni a pénzt, és nemcsak a csarnokot, hanem magát a várost is el kell adni - folytatta. 


A veszprémi multifunkciós csarnok a celjei létesítméní mintájára készül

 Az alpolgármester szerint a gondolkolkodásuknak tehát nemcsak a jövő év második felére kell korlátozódni, hanem a következő két-három évre. Ehhez persze időben kell kapcsolni , az alpolgármester legkésőbb november végére ígéri, összeáll azoknak a nagyrendezvényeknek a listája, amelyekhez aztán igazítani lehet a többi program időpontját. A mérföldkövekre tehát néhány héten belül lehet számítani. A város egyébként abban érdekelt, hogy a csarnok élettel történő megtöltésébe minél szélesebb körben vonják be a helyi vállalkozásokat, szervezeteket. Ennek egyik eleme az MKB kézilabdacsapata is.

A világhírű sportklub - az alpolgármester szerint - otthonaként szeretné használni az új létesítményt. A város egyébként a működési idő hetven százalékával rendelkezik, ebbe beletartoznak a kézilabdások edzései, mérkőzései is. A kézilabdához tartozik továbbá az egyik legfontosabb, már biztosnak látszó jövő év végi rendezvény is, az országos kézilabdagála, valamint számítanak a városra a 2011-ben rendezendő kézilabda-világbajnokság helyszíneként is, már amennyiben Magyarország megnyeri a pályázatot.

Július végén alapította a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. a Csarnok Kft.-t azzal a céllal, hogy ajánlattevőként részt vegyen a város által kiírt csarnoküzemeltetési pályázaton. A kétfordulós pályázat részvételi szakasza már lezárult, az augusztus végi határidőre egyetlen pályázó a Csarnok Kft. volt. Az ajánlattételi szakasz dokumentációit október 19-éig kell benyújtani, végleges, hivatalos döntés pedig novemberben várható. Az üzemeltetés tehát még nyitott kapu, mindezek ellenére az egyetlen pályázó cég tulajdonosa, a Közüzemi Zrt. vezérigazgatója, Göttlinger László elmondta: a kézilabdameccseken kívül több mint tíz rendezvény már szinte biztosnak vehető, ezenkívül még tíz-tizenöt rendezvény megszerzésével már elégedett lenne. 


Ha nem lesz télen kemény hideg, jövő júniusban átadják az új létesítményt a megyeszékhelyen

 Véleménye szerint az úgynevezett nagyrendezvényekre fizetőképes kereslet legfeljebb havonta, kéthavonta van, ezzel nyereségessé nem tudna válni, önfenntartó viszont lehetne a csarnok, amely a labdajátékok mellett koncertek, díjugrató és fogathajtó versenyek, kiállítások, konferenciák megrendezésére is alkalmas. Egy ilyen jellegű csarnokban átlagosan egyébként 80-90 rendezvénynappal lehet számolni évente, ehhez azonban hozzá kell számolni a rendezvény előkészítéséhez (színpad-, standépítés, -lebontás) szükséges még két-három napot. 

A társaság a csarnok üzemeltetésén túl az üzemeltetési idő 30 százalékával is rendelkezik, de csak a város idején túl. Az értékesítés fontos eleme, hogy még ebben az évben megkezdődik a csarnok nemzetközi és hazai promóciója, az első lépések között létrehoznak egy weboldalt, ahol nemcsak az építkezés aktuális állását, hanem a rendezvényeket, a foglaltságot is nyomon követhetik az érdeklődők.

Hetven-harminc arányban nem saját szervezésű, hanem befogadott rendezvények töltik meg az egyik vidéki etalont , a debreceni Főnix csarnokot. Siklósi Csaba, a város rendezvényeit koordináló Főnix Rendezvényszervező Kht. programigazgatója szerint éppen ezért nagyon fontos a veszprémi csarnoknál is, hogy a nagy fővárosi, nemzetközi rendezvényszervező cégek tudjanak a csarnok létéről, ismerjék azt. A programigazgatótól megtudtuk azt is: Magyarország második legnagyobb csarnokában többnyire sporteseményeket, könnyűzenei koncerteket, expókat, konferenciákat rendeznek sikerrel, az előzetes várakozásokat tehát beváltotta a multifunkciós jelleg. 

Elsősorban a szeptembertől decemberig tartó időszakban, illetve tavasszal, főleg a hétvégékre telik meg élettel az akár 8500 néző befogadására is alkalmas csarnok, melynek egyébként állandó bérlője nincs. Az éppen ötödik születésnapját ünneplő intézmény kihasználtsága változó, de a már említett technikai , azaz színpad- vagy standépítő napokkal együtt nagyjából minden második nap foglalt a csarnok. - Az évi nyolcvan-kilencven rendezvénynap tehát reális, ennél többet csak állandó bérlőkkel lehetne elérni - mondta Siklósi Csaba, akitől megtudtuk azt is: kihasználtságban egy angliai létesítmény a csúcstartó 150-170 nappal, de ennek jéghokicsapat, válogatott és műkorcsolyaklub is állandó bérlője, és ehhez jönnek még a további rendezvények. 

A programigazgató szerint az ilyen jellegű létesítmények, így a Főnix csarnok is általában önmagukban nem tudnak nyereségesek lenni, a komoly hasznot a konferenciák, kiállítások több ezer vendége által igénybe vett szolgáltatások hozzák a városnak. A programok szervezésével kapcsolatban kifejtette: általában három-öt hónappal az esemény előtt lehet lefixálni egy rendezvényt, de nagyobb konferenciákat, koncerteket, világsztárok estjeit már előtte akár egy évvel is lefoglalják, szervezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!